Асоціація з ЄС зажадає від України особливого режиму імпорту автомобілів європейського виробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація з ЄС зажадає від України особливого режиму імпорту автомобілів європейського виробництва

Казна та Політика
2878
Угода про асоціацію України з Європейським союзом зажадає від України особливого режиму імпорту автомобілів, що передбачає можливість введення високих імпортних мит, але лише у разі проведення відповідного розслідування з подальшим доказом згубного впливу імпорту на розвиток внутрішнього ринку. Про це йдеться в проекті Угоди, робочий варіант якої опублікований на сайті Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.
«Україна може використовувати захисні заходи у формі високої ставки ввізного мита на легкові автомобілі європейського виробництва, у разі, якщо буде доведено факт істотної шкоди місцевій автомобільній промисловості від відсутності такого мита, або факт загрозливого зростання імпорту при низькій ставці мита, або її відсутності», – йдеться в проекті Угоди.
При цьому доказом повинні служити результати розслідування, проведеного заздалегідь, за погодженням з ЄС і на умовах повної прозорості.
«У ході розслідування повинні бути враховані всі фактори, крім пільгового імпорту, які можуть бути загрозою для національної промисловості. А статистика, що використовується в розслідуванні, повинна бути достовірною, адекватною і відповідати вимогам періодичності», – йдеться в проекті Угоди.
Разом з тим, право проводити розслідування і вводити захисні заходи щодо імпорту автомобілів надається Україні тільки на другому році з моменту підписання Угоди, діяти вона буде протягом не більше 15 років.
Як повідомляв УНІАН, 14 березня 2013 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про введення спеціальних мит на імпорт автомобілів у розмірі 6,46% на автомобілі з об’ємом двигуна більше 1000 куб. см, але не більше 1500 куб. см, і 12,95% на автомобілі з об’ємом двигуна більше 1500 куб. см, але не більше 2200 куб. см. Спецмита були введені на 3 роки.
Разом з тим, заступник міністра закордонних справ України Віктор Майко у червні заявив, що Україна готова піти на обговорення і перегляд спецмита на імпорт автомобілів, якщо це буде однією з умов підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас