Кабмін зобов'язав Нафтогаз запасатися українським газом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін зобов'язав Нафтогаз запасатися українським газом

Енергетика
450
Кабінет Міністрів доручив Національній акціонерній компанії “Нафтогаз України” як оператору газотранспортної системи в період з 1 липня по 15 жовтня забезпечити закачування в підземні сховища не менше 50% обсягів природного газу, який видобувається в Україні приватними компаніями для його відбору в опалювальний період.
Про це йдеться в розпорядженні Кабміну, прийнятому на засіданні 19 червня.
“Забезпечити дотримання балансів надходження і розподілу газу… з дотриманням вимог щодо обов’язкового закачування в ПСГ не менше 50% обсягу газу, який видобувається газодобувними компаніями (у тому числі за договорами про спільну діяльність), на які не поширюється дія статті 10 закону “Про засади функціонування ринку природного газу”, з правом його відбору з ПСГ для подальшої реалізації споживачам в осінньо-зимовий період”, – йдеться в документі.
Під статтю 10 зазначеного закону підпадають держпідприємства, а також підприємства, частка держави в яких становить 50% і більше, а також компанії, що працюють з ними за договорами про спільну діяльність.
Згідно з прийнятим розпорядженням, Кабмін доручив Міністерству доходів і зборів у місячний термін подати на розгляд пропозиції про внесення змін до Податкового кодексу щодо нарахування податків і зборів при відборі газу з ПСГ.
Як повідомляло агентство, 19 червня міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький повідомив, що рішення уряду дозволить додатково накопичити в сховищах близько 1 млрд куб. м газу.
Також міністр зазначив, що до початку опалювального сезону в українських ПСГ буде накопичено 15-16 млрд куб. м. газу.
Структури НАК “Нафтогаз України” щомісяця видобувають до 1,5 млрд куб. м. газу. Приватні компанії видобувають щомісячно більше 200 млн куб. м.
Згідно з прогнозним балансом надходження і розподілу природного газу на 2013 рік, закачування газу в ПСГ складе 8,457 млрд куб. м, з яких 5,502 млрд – газ власного видобутку, 2,955 млрд – імпортний газ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас