Україна втратить 1,3 млрд грн, якщо підвищить акцизи на пиво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втратить 1,3 млрд грн, якщо підвищить акцизи на пиво

Аграрний ринок
2329
«Втрати бюджету України становитимуть близько 1,3 мільярда гривень у разі прийняття законопроекту 2876, що передбачає потрійне підвищення акцизів для вітчизняної пивоварної галузі», – про це йдеться у листі Американської торгової палати, адресованому керівництву Верховної Ради та парламентського комітету з податкової і митної політики.
Згідно з розрахунками Палати, зазначені пропозиції будуть наслідком скорочення пивної галузі на 25% або більше, а також негативно позначаться на суміжних галузях промисловості.
Так у листі на адресу Володимира Рибака та Віталія Хомутинника, підписаному президентом Американської торгової палати Хорхе Жукоскі, говориться: “Починаючи з грудня 2012 року на розгляд Верховної Ради був внесений 9 законопроектів (№ 0946, 1078, 1151, 1162, 1245, 2062, 2062 1, 2876, 2876-1) щодо регулювання та оподаткування пивоварної галузі, що передбачають трикратне збільшення ставки акцизного податку на пиво, при цьому залишаючи незмінним акциз для іншої алкогольної продукції, на думку компаній-членів Палати може призвести до дискримінаційного положенню пива на внутрішньому ринку” . На думку президента Американської торгової палати, ці законопроекти розроблені без глибокого аналізу їх ефективності, тому матимуть такі негативні наслідки.
Тож пиво стане менш доступним, попит буде зміщений у бік міцних алкогольних напоїв, сурогатних напоїв та напоїв домашнього виробництва. Зросте частка транскордонного переміщення і тіньового ринку; відбудеться скорочення приблизно 150 000 робочих місць у сфері виробництва, торгівлі, транспорту, сільського господарства, маркетингу тощо, це суттєво позначиться на іміджі України, адже знизиться комерційна свобода, і конкуренція, а в результаті підвищення цін зросте споживча інфляція.
До того ж, оскільки відповідні законопроекти не були включені в план регуляторної діяльності парламенту на 2013 рік, представники Палати вважають, що законопроекти не відповідають принципам обгрунтованості, адекватності, збалансованості, ефективності, передбачуваності та прозорості Державної регуляторної політики, визначеної відповідними законами України. Більше того, оскільки вищезазначені зміни в податковому законодавстві мають набрати чинності в середині року, вони не відповідають нормам Податкового та Бюджетного кодексів України і суперечать Конституції України. І найважливіше, на думку компаній-членів Палати, такі зміни не допоможуть вирішити проблеми зловживання алкоголем, навпаки, його шкідливий вплив буде посилено.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас