Реальний дефіцит минулорічного бюджету в півтора рази вище урядової оцінки - екс-міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реальний дефіцит минулорічного бюджету в півтора рази вище урядової оцінки - екс-міністр

Казна та Політика
599
В Україні намітилася небезпечна тенденція зростання дефіциту бюджету, який за підсумками 2012 року склав не менше 70 млрд грн, тоді як урядова оцінка дефіциту – в півтора рази менше та становить 53,4 млрд грн, хоча спочатку закладена до бюджету цифра була ще менше – 25 млрд грн.
Про це заявив народний депутат від фракції «УДАР» Віктор Пинзеник, повідомили в прес-службі фракції.
«Минулорічний бюджет відродив дуже небезпечну тенденцію нарощування боргу», – підкреслив парламентарій. За його словами, перша версія закону про державний бюджет припускала дефіцит у 25 млрд грн., але 38 «поліпшень» підняли його до 38,8 млрд грн. «У поданому звіті (про виконання бюджету-2012, підготовленому Міністерством фінансів і представленому на розгляд до парламенту сьогодні, 18 червня, – ред.) ця цифра вдвічі перевищує первісну – 53,4 млрд грн, або 3,8% ВВП. А за моїми оцінками, реальний дефіцит минулого року становить майже 70 млрд грн, або 5% (ВВП). Та й ця цифра не остання”, – зазначив Пинзеник.
При цьому він звернув увагу і на диспропорції бюджету-2013. За словами політика, доходи бюджету поточного року мають зрости на 9,2%, а по результатам 5 місяців приріст становить тільки 2,4%. “Недобір коштів становить 20-25 млрд грн. Бюджетна дірка тільки з цієї причини виявиться в 1,5 рази більше, ніж затверджена», – спрогнозував нардеп.
«У цій ситуації уряду пора припинити сіяти ілюзії щодо якихось невідомих джерел, які мають бути поділені при перегляді бюджету. Чесна політика вимагає іншого – секвестру і закриття різного роду лазівок при оподаткуванні», – підкреслив політик.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України запропонував Верховній Раді затвердити звіт про виконання державного бюджету за 2012 рік з дефіцитом у 53,4 млн грн, що становить 3,8% ВВП. Верховна Рада України не підтримала проект постанови про звіт про виконання Закону “Про Державний бюджет України на 2012 рік”. За ухвалення звіту за основу і в цілому проголосували 192 народних депутати при необхідних 226.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас