Кабмін створив раду на чолі з Арбузовим для відбору кредитних проектів під держгарантії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін створив раду на чолі з Арбузовим для відбору кредитних проектів під держгарантії

Кредит&Депозит
742
Кабінет міністрів України створив Фінансово-кредитну раду (ФКС) на чолі з першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим як консультативно-дорадчий орган з відбору проектів, які зможуть отримати кредити під державні гарантії.
Згідно з постановою уряду № 404 від 3 червня, оприлюдненим у вівторок, до складу ради також увійшли міністр фінансів Юрій Колобов, міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, глава Нацбанку Ігор Соркін і один з віце-прем’єрів в залежності від проекту.
Відповідно до постанови, документи на засідання ФКС готує робоча група при Мінекономрозвитку, в разі позитивної оцінки проектів ФКС вносить їх на затвердження Кабінету міністрів. При цьому у разі запозичень розпорядників бюджетних коштів ФКС також пропонуватиме різні варіанти бюджетної підтримки: часткову або повну компенсацію відсотків, часткове або повне погашення “тіла” кредиту.
“Ініціатором, координатором проекту має бути профільне міністерство, галузь, регіон, які розуміють, що, зокрема, в регіоні саме це сьогодні є пріоритетом”, – сказала про суть документа директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук під час “круглого столу” у вівторок.
При цьому вона нагадала, що в Україні 220 головних розпорядників бюджетних коштів: міністерства, обласні адміністрації та міста.
Чиновник зазначила, що сума гарантійного державою боргу на сьогоднішній день складає 106 млрд грн, скоротившись з 116 млрд грн на початок року: найбільша частина – борг перед Міжнародним валютним фондом.
“Затвердження проектів, навіть на невеликі суми, буде розпорядженням уряду: розмір, строк, ставка, сума”, – уточнила Пахачук.
Серед вимог до претендентів на отримання держгарантій: наявність проекту соціально-економічного розвитку та ТЕО, термін кредитування до 10 років, повернення основної суми боргу щоквартально, позитивний висновок банку-кредитора.
“Перевага буде віддаватися проектам розвитку, що є самоокупними”, – наголошується в документі.
Мінфін у пояснювальній записці до постанови також уточнив, що передбачувана ефективна процентна ставка по кредитах – облікова ставка (зараз – 7% річних – ІФ) + 2 процентних пункту (п.п.).
“Хотілося б ставку: облікова ставка плюс 2% маржі, ну максимум 10%. Це проекти для всього суспільства”, – зазначила Пахачук.
Голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін під час “круглого столу” відзначив, що запропонований урядом механізм переважно підходить державним банкам.
“В принципі, продукт для держбанків”, – сказав він.
“Ми сьогодні без держгарантії кредитуємо від 18 до 23% … під держгарантію під 15% – прокредитуємо”, – додав банкір.
За словами Пахачук, потенційний ресурс урядових гарантій для цієї програми в 2013 році становить 40 млрд грн, але реальні показники залежатимуть від якості проектів.
“Все залежить на сьогодні від тих координаторів, ініціаторів проектів, які будуть запропоновані … Тільки економіка стає наріжним каменем. Жодних політичних проектів ми не плануємо підтримувати через такий інструмент кредитування”, – запевнила чиновник.
У свою чергу, радник глави правління “Дочірнього банку Ощадбанку Росії”, екс-віце-прем’єр України Василь Роговий зазначив, що реалізація програми несе певні ризики.
“Ми стартуємо з цим проектом, коли не знаємо реальний дефіцит бюджету”, – сказав він.
При цьому Роговий нагадав, що урядовий прогноз передбачає зростання ВВП в 2013 році на 2,5-3,4%, тоді як за підсумками першого кварталу падіння ВВП склало 1,1%.
Роговий зазначив, що напрямок гарантій на вже підготовлені численні проекти призведе до розпорошення ресурсу по непріоритетним напрямкам.
“Коли йде дві тисячі проектів, то ніяких пріоритетів немає, йде просто розпорошення ресурсу… Коли дві тисячі проектів, можу сказати майже напевно, що лобізм буде присутній”, – підкреслив він.
При цьому Роговий нагадав про негативну історію застосування механізму кредитування під державні гарантії в Україні.
Як повідомлялося, програма надання держгарантії за пріоритетними проектами розвитку є одним з ключових заходів Держпрограми активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр..
Міністр фінансів Колобов на розширеному засіданні уряду в кінці лютого, присвяченому цій програмі, зазначив, що особлива роль у діяльності робочої групи буде відведена банкам України, орієнтованим на високе повернення коштів, що надаються.
Серед вимог до банків він відзначив необхідність створення кредитно-фінансовою установою спеціального структурного підрозділу з фінансування інвестпроектів під держгарантії, а також наявність можливості надавати кредитування на термін до семи років.
Низькі ставки кредитування передбачалося забезпечити за рахунок можливості отримання рефінансування Нацбанку.
Тоді до складу ФКС передбачалося включити першого віце-прем’єра, віце-прем’єра, глав Мінфіну, Нацбанку, Міндоходов, МЕРТ, Мінпромполітики, Мінагропроду, Мінрегіону, а також представників банків.
Колобов нагадав, що в 2013 році загальний розмір держгарантій запланований на рівні 50 млрд грн.
Прасолов наприкінці травня повідомив, що банки схвалили надання перших двох кредитів у рамках урядової програми підтримки розвитку внутрішнього ринку: ПАТ “Червона Зірка” (Кіровоград) на 148,2 млн грн і ПрАТ “Донецьксталь” – метзавод” на 320 млн грн .
Потім перший заступник глави Держагентства держмайна України Олександр Каленков додав, що, як планується, Укрексімбанк в найближчий місяць узгодить можливість запуску ще 15 інвестиційних проектів промислового сектора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас