Зниження облікової ставки Нацбанку спричинить зниження ставок за депозитами і кредитами - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження облікової ставки Нацбанку спричинить зниження ставок за депозитами і кредитами - експерти

Кредит&Депозит
1619
Зниження облікової ставки Національного банку України не зробить прямого впливу на фінансові ринки, але сприятиме зниженню ставок за депозитами і кредитами в межах зниження облікової ставки, вважають опитані експерти.
«Зниження облікової ставки НБУ до рівня 7% відображає реальну динаміку зниження процентних ставок на міжбанківському ринку України, яка спостерігається останні півроку», – коментує начальник казначейського управління «Першого українського міжнародного банку» Антон Стадник.
За словами експерта інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марії Сальниковой, зниження облікової ставки НБУ призведе до зниження ставок за кредитами і депозитами. «На тлі низьких темпів зростання інфляції такий крок НБУ спрямований на стимулювання прискорення кредитування в країні», – говорить експерт.
Як повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook керуючий партнер інвестиційної компанії «Capital Times» Ерік Найман, останнє зниження облікової ставки до 7% є оновленням історичного мінімуму, який протримався з 5 грудня 2002 по 9 червня 2004 року. «Прямого впливу на фінансові ринки від зниження облікової ставки не буде, але це важливий психологічний крок, і ми чекаємо подальшого пониження депозитних ставок влітку, а слідом за цим і ставок за кредитами – також в межах 0,5%», – прогнозує експерт. За його словами, НБУ почав пом’якшувати монетарну політику з кінця листопада минулого року, і зараз банківська ліквідність досягла дворічних максимумів (з урахуванням коштів, розміщених в депозитних сертифікатах НБУ), і продовжує зростання. «Введення з 1 вересня обмежень за готівковими гривневими розрахунками для населення в розмірі 150 тис. грн дозволить повернути в банківську систему частину ліквідності, за моїми оцінками, в межах 4-5 млрд грн – в кінці поточного року, і ще до 10 млрд грн – в наступному році», – прогнозує експерт. На його думку, в умовах традиційної осінньої напруги на валютному ринку України це дозволить НБУ втримати банківську ліквідність на прийнятному рівні і не допустити одночасного різкого зростання процентних ставок, як це було восени 2012 року.
На думку головного економіста фінансових ринків «Креді Агріколь Банку» Олександра Печеріцина, зниження облікової ставки не стало сюрпризом для ринку, враховуючи показники інфляції і заяви представників НБУ про необхідність зниження облікової ставки. «Така дія сталося із запізненням в порівнянні з тенденціями ринку, де ставки ресурсів вже тестують мінімуми поточного року», – говорить експерт. За його словами, це ніяк не позначиться на ставках на грошовому ринку, оскільки можливість даного зниження вже давно була закладена в ціни ресурсів. «У разі якщо інфляція буде залишатися на низькому рівні в найближчі 3-4 місяці, не виключено додаткове зниження облікової ставки», – прогнозує експерт.
Нагадаємо, Національний банк України з 10 червня 2013 знизив облікову ставку до 7,0%. Облікова ставка не змінювалася з 23 березня 2012 року і становила 7,5%. За словами глави правління НБУ Ігоря Соркіна, рішення про зниження облікової ставки буде сприяти зростанню обсягів кредитування.
Також Нацбанк з 10 червня знизив ставки рефінансування на 0,5 в.п., у результаті ставка за кредитами «овернайт» під забезпечення державними цінними паперами склала 8%, без забезпечення (бланковим) – 10% річних.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас