"Велика вода" з Європи прийде в Україну вже наступного тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Велика вода" з Європи прийде в Україну вже наступного тижня

Казна та Політика
1550
Територію України “велика вода” з Європи перетне вже наступного тижня. Найбільші проблеми у зв’язку з цим очікуються в Одеській області.
Європейську повінь визнано найбільшою бідою сторіччя в Євросоюзі. Причиною стихії стали потужні зливи в центральній Європі та країнах Балтії. Двомісячна норма опадів там випала всього за кілька днів. Відомо про загибель 15 людей. Під водою опинилися траси, залізничні лінії, станції метро, вулиці європейських міст.
Влада Сербії стала готуватися до евакуації мешканців тих районів, які можуть опинитися затопленими. Рівень води в Дунаї невпинно зростає і досягне максимуму 12-13 червня. Стихія атакує і найближчих сусідів України – Угорщину та Словаччину.
Рівень Дунаю в угорській столиці в неділю, 9 червня, досяг критичної позначки у вісім метрів. Очікується, що сьогодні вода підніметься до дев’яти метрів. Щомиті повз Будапешта мчить по десять тисяч тонн води.
Кордони України велика вода перетне вже наступного тижня. Найбільші проблеми у зв’язку з цим очікуються в Одеській області. Вже зараз туди стягують посилені загони рятувальників.
Віце-прем’єр-міністр України, керівник Міжвідомчого оперативного штабу з координації дій центральних та місцевих органів влади Олександр Вілкул повідомив, що “глобально великої води в Україні не буде, але є локальні ситуації, до яких потрібно готуватися”.
Вілкул повідомив, що “по каскаду Дніпра, в тому числі по Києву, основний обсяг води, який йшов з Білорусі та Росії, ми вже пропустили. З Дунаєм ситуація складніша. Можуть бути локальні проблеми, до ліквідації яких ми готові”.
Він зазначив, що штаб налагодив взаємодію з румунською стороною з контролю проходження паводкової води з Німеччини. “На Дністрі, як і річках Закарпаття, рівень води в основному спадає. На даний момент у верхів’ї і середній течії Дністра (рівень води) нижче небезпечного рівня на чотири метри”, – зазначив Вілкул.
У той же час віце-прем’єр зазначив, що міжвідомчий штаб готовий до підйому води в Дністрі. Вільний об’єм Дністровського водосховища зараз перевищує 220 млн куб. м. Цього вистачить для прийому повеневих вод у разі погіршення погодних умов.
Крім того, Вілкул повідомив, що у вівторок, 11 червня, відбудеться виїзне засідання Міжвідомчого штабу в Одеській області в басейні річки Дунай на найбільш ймовірних ділянках підвищення рівня води.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас