Наша відповідь: Янукович пропонує прокласти "Білий потік" - газопровід в обхід Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наша відповідь: Янукович пропонує прокласти "Білий потік" - газопровід в обхід Росії

Енергетика
3255
Президент України Віктор Янукович запропонував повернутися до проекту газопроводу “Білий потік” в обхід Росії з Грузії по дну Чорного моря на Україну і до Європи. Про це він сказав у своєму щорічному посланні до Ради.
Янукович вважає “Білий потік” альтернативним маршруту постачання в Україну природного газу з Азербайджану, а також, у разі успішного споруди Транскаспійського газопроводу, з Туркменістану і Казахстану.
Вперше ідея створення газопроводу “Білий потік” була оприлюднена ще Юлією Тимошенко в 2005 році: ідея полягає в будівництві газопроводу з Туркменістану через Азербайджан в грузинський порт Супса, і потім по дну Чорного моря через Крим у напрямку країн ЄС.
Янукович назвав Катар і США ймовірними постачальниками скрапленого газу в Україну. “Додатковим способом диверсифікації поставок природного газу в значних обсягах в перспективі може стати реалізація проекту будівництва LNG-терміналу. Вірогідними постачальниками скрапленого газу в Україну на першому етапі можуть бути Катар і США у зв’язку з наявними значними запасами ресурсу і сприятливими ціновими параметрами, на другому етапі , після створення відповідної інфраструктури на території Грузії, – Азербайджан “, – йдеться в посланні президента України.
Також, за його словами, зменшити енергозалежність України допоможе зростання видобутку бурого вугілля: “Порівняння цінових параметрів та енергетичної цінності бурого вугілля і природного газу демонструє, що збільшення власного видобутку бурого вугілля є цілком обгрунтованим і вигідним”, – вважає він.
Нагадаємо, Україна намагається знизити залежність від російського газу, так як їй не вдається домовитися з Москвою про зниження вартості поставок. З одного боку, Київ скорочує обсяги закуповуваного російського палива, а з іншого – організовує реверсивні поставки газу з Європи. Україна з листопада 2012 року почати імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі, з квітня 2013 почалися поставки з боку Угорщини, 15 травня Україна почала тестовий імпорт газу зі Словаччини.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас