1260
Заборону на продаж м'ясо-молочної продукції домашнього виробництва необхідно відкласти - експерти
— Аграрний ринок
Заборона на продаж в Україні необробленого молока, домашнього сиру та м’яса подвірного забою, яка вводиться з 1 січня 2015 року, може призвести до істотного скорочення поголів’я худоби в господарствах населення та активізації стихійної торгівлі, вважають експерти галузі.
Як зазначив керівник напрямку “Розвиток ринкової інфраструктури” проекту USAID “АгроІнвест” Микола Гриценко на прес-конференції у вівторок у Києві, в країні як і раніше відсутня державна мережа пунктів з прийому молока і забійно-санітарних пунктів, за допомогою яких до 2015 року планувалося організувати “цивілізований” збут продукції господарств населення.
Він нагадав, що для реалізації цієї програми законом “Про безпеку і якість харчових продуктів” передбачалося виділення з держбюджету 2 млрд грн. У той же час, вважає експерт, до зазначеного терміну Україна вже не встигне створити необхідну інфраструктуру, тому набрання чинності норми закону про заборону продажу тваринницької продукції від населення необхідно перенести щонайменше на два роки.
“Буде заборона, не дозволятимуть продавати на ринку… Що станеться? Перший можливий варіант – скорочення поголів’я. Інший – активізація перекупників, які будуть скуповувати у населення за безцінь і везти знову-таки на неорганізований забійний цех. Будемо чесно говорити: вони знайдуть якийсь документ, який буде легалізувати це м’ясо при виході на ринок”, – сказав М.Гриценко.
На думку виконавчого директора асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Олександра Вержиховського, ситуація зі збором молока від населення йде краще, в першу чергу, за рахунок того, що багато молокопереробних компаній мають власні пункти заготівлі. Разом з тим він зазначив, що в Україні в 2012 році діяло близько 10 тис. таких пунктів, що є низьким показником.
О.Вержиховський вважає, що неможливо забороняти обіг домашнього молока та сиру, а також м’яса подвірного забою доти, доки в країні не буде створено мережі пунктів збору молока та ветеринарно-санітарних боєнь.
“В іншому випадку ми будемо відстоювати і, можливо, спільно з іншими профільними асоціаціями говорити про зміщення цієї дати (1 січня 2015 – ІФ), тобто про внесення змін до закону “Про безпеку і якість харчових продуктів” до того моменту, поки ці умови будуть забезпечені”, – сказав він.
Експерти вважають, що за відсутності держпідтримки в цій сфері треба створювати бойні і молокозаготівельні пункти на базі сільськогосподарських кооперативів, а також розвивати оптові ринки худоби, які були б обладнані забійними цехами.
За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Поділитися новиною