Китай завойовує космос: оголошено про майбутній політ 3 тайконавтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай завойовує космос: оголошено про майбутній політ 3 тайконавтів

Світ
550
Китай готовий до запуску нової експедиції на орбіту в середині червня. Екіпаж з трьох тайконавтів відправиться в космос на кораблі «Шеньчжоу-10», зістикується з орбітальним модулем «Тяньгун-1», проведе там 12 діб і потім повернеться на Землю.
Склад нового екіпажу поки не оголошується. Відомо лише те, що (як і в минулий політ) він складатиметься з двох чоловіків і однієї жінки, на роль якої, за даними інформагентства, найбільшою мірою підходить 35-річна пілот ВПС Китаю Ван Япін. Якщо це припущення підтвердиться, то Япін стане другою жінкою-тайконавтом слідом за Лю Ян, що побувала на орбіті торік.
Запуск пілотованого корабля буде проведений за допомогою ракети «Великий похід – 2F»: ця ракета раніше успішно вивела дев’ять попередніх «Шеньчжоу» і з її допомогою доставили на орбіту «Тяньгун-1». Для Китаю майбутній політ стане шостим пілотованим і одинадцятим за рахунком у програмі освоєння космосу за участю тайконавтов – «Шеньчжоу» спочатку зробив чотири випробувальних польоту.
Орбітальний модуль «Тяньгун-1» також був доставлений без екіпажу на борту у вересні 2011 року, після чого корабель «Шеньчжоу-8» здійснив політ в автоматичному режимі для відпрацювання стикування зі станцією. А 16 червня 2012 черговий пілотований «Шеньчжоу» стартував з космодрому Цзюцюань і 18 червня зістикувався з «Тяньгун-1» вже за участю екіпажу. Майбутній політ буде для цього модуля останнім відвідуванням людьми, тому що вже в цьому році «Тяньгун-1» планується звести з орбіти для заміни на більший за розміром «Тяньгун-2».
Подальші плани Китаю з освоєння космосу передбачають створення і виведення на орбіту в 2015 році ще більшого модуля «Тяньгун-3». Такий модуль стане основою для великої орбітальної станції, що нагадує за характеристиками радянську станцію «Мир»: один «Тяньгун-3» передбачається використовувати як основний блок, а два пристикованих «Тяньгун-2» в якості лабораторних модулів. Строк будівлі китайської космічної станції оцінюється в даний час 2020-2022 роками і до цього ж терміну китайські дослідники розраховують реалізувати проект по забору з поверхні Місяця зразків грунту в автоматичному режимі (подібна задача була реалізована «Місяцем-16» у 1970 році).
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас