3667
Молочники: у разі обмеження вмісту молочного жиру ціна продукції виросте на 30%
— Аграрний ринок
Законодавче регламентування вмісту молочного жиру в молоковмісній продукції на рівні 50% призведе до подорожчання молочної продукції на внутрішньому ринку на 30%, втрат експорту на суму понад $100 млн, і зростання імпорту на порядку $150 млн на рік, стверджують представники Союзу молочних підприємств України. Крім того, дана норма поставить поза законом виробників дитячих молочних сумішей, морозива, згущених молочних продуктів.
“Давайте розберемося з поняттями, – каже Лідія Карпенко, президент Союзу молочних підприємств України. – Фальсифіковані продукти – це продукти, які навмисне змінені (підроблені) та/або які мають приховані властивості і якість, інформація про які свідомо (явно) є неповною і недостовірною. Тобто коли ви купуєте продукт, на упаковці якого написано, наприклад, вершкове масло 72,5% жирності, а насправді це продукт, в якому, замість молочного жиру, виявлено наявність рослинних жирів (20-30%). Виробники такої продукції повинні каратися і таке право надано Державним інспекціям з захисту прав споживачів.
Молоковмісні продукти – це продукти, які виробляються за чинною нормативною документацією – державними стандартами і технічними умовами, з відповідним маркуванням, і мають право на свою нішу на прилавках магазинів. При цьому споживач має право вибрати спред, пасту або сирний продукт, які за ціною значно дешевші від вершкового масла і твердого сиру, але при цьому відповідної якості і відповідають всім нормам безпеки”.
За такими законодавчими нововведеннями підуть і цілком конкретні негативні наслідки для економіки і споживачів, вважають у Союзі молочних підприємств України.
Виробляти молоковмісні продукти із заміною молочного жиру на рівні 50% економічно недоцільно, тому з ринку просто зникнуть спреди, пасти, суміші та сирні продукти, які не можна порівнювати з вершковим маслом і твердими та плавленими сирами.
“Статистика підтверджує, що якісної молочної сировини на промислову переробку не вистачає, особливо в зимовий та весняний періоди. Якщо на поличках не буде молоковмісних продуктів, ціни на молочні продукти будуть, відповідно, підвищуватися. Зміна кон’юнктури ринку призведе до істотного збільшення імпорту. За нашими оцінками, він зросте на порядку 50% – на $150 млн”, – підкреслює Голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.
Ще одним важливим наслідком ухвалення даної норми стане скорочення експортного потенціалу країни. “У 2012 році Україна експортувала понад 13 тис. тонн сирного продукту і майже 30 тис. тонн спредів на суму більше $100 млн.”, – говорить Карпенко.
Союз молочних підприємств України звертається до народних депутатів з проханням внести низку правок до законопроекту №2172 з метою більш повного його фокусування на проблемі боротьби з фальсифікованою молочною продукцією.
За матеріалами: Діло
Поділитися новиною