Політолог: орієнтуючись на журавля в небі, українське керівництво не хоче втрачати синицю в руках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політолог: орієнтуючись на журавля в небі, українське керівництво не хоче втрачати синицю в руках

Казна та Політика
1122
Домовленості України з країнами-членами Митного союзу про надання їй статусу спостерігача у цій організації не є ані успіхом, ані катастрофою для неї. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив політолог Вадим Карасьов.
На думку політолога, головний наслідок домовленостей в Астані – це можливість збереження для України торговельно-економічних зв’язків з країнами Митного союзу (МС).
«Україна не може через свою економічно-торгівельну географію рухатися в Європу, як це робили країни Центральної і Східної Європи, що розривали торгівельно-економічні зв’язки з країнами колишнього Радянського Союзу і повністю переорієнтовувалися на країни ЄС у своїй економічно-торгівельній, а потім державній стратегії. Україна сьогодні собі цього дозволити не може. Не тільки тому, що в Європі криза, що дивіденди від європейської торгівельно-економічної інтеграції будуть тільки в майбутньому, хоча й недалекому, а тому, що Україна справді прив’язана до залишків уламків єдиного народно-господарчого комплексу колишнього Радянського Союзу», – заявив Карасьов.
Експерт додає, що у випадку повного переорієнтування України на ринки ЄС це «безумовно виражатиметься у втраті робочих місць, економічному спаді і так далі».
«Ми не стільки вступили, скільки не вийшли з ринків МС, зафіксували статус-кво, яке сьогодні необхідне українській промисловості та економіці в цілому.
Загалом експерт оцінює домовленості України з країнами МС як раціональний і вимушений крок.
«Я не бачу тут ні успіху, ні катастрофи. Для прибічників МС, можливо, це може бути й успіхом, для палких євроінтеграторів – це може бути відступом. Для мене це не вступ і не відступ. Тому що вступати в МС вже пізно, а відступати – нераціонально. Обраний нейтральний, не членський статус спостерігача МС, означає, що Україна не відмовляється від того, щоб підписати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС восени цього року», – переконаний він.
«Якщо восени ми підпишемо угоду про асоціацію, то це означатиме, що українська дипломатія обирає цілком розумну лінію в своїй стратегії економічної інтеграції. Тобто орієнтуючись на журавля в небі – це європейські ринки, українське керівництво не хоче втрачати синицю в руках, а це наша присутність на ринках МС», – зазначає експерт.
Нагадаємо, 29 травня країни Митного союзу Єдиного економічного простору (Росія, Казахстан, Білорусь) підтримали намір України стати спостерігачем у цій організації.
Відповідний меморандум планується підписати 31 травня у Мінську на засіданні глав урядів СНД за участю прем’єра Миколи Азарова.
За словами першого віце-прем’єра Росії Ігора Шувалова, оскільки у Митному союзі не передбачений статус спостерігача, такий статус може виникнути в України тільки після підписання договору про створення Євразійського економічного союзу, яке заплановане 1 січня 2015.
Віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко заявив, що надання Україні статусу спостерігача у Митному союзі не вплине на євроінтеграційні прагнення країни.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас