Проблеми водоканалів влада хоче вирішити за рахунок енергетиків і споживачів електроенергії - точка зору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблеми водоканалів влада хоче вирішити за рахунок енергетиків і споживачів електроенергії - точка зору

Енергетика
457
Проблему боргів водоканалів і державних шахт за електроенергію в 2013 році планується вирішити за рахунок споживачів і енергетиків.
Таку думку висловила аналітик інвесткомпанії “Альтана Капітал” Яна Лаврик, коментуючи розпорядження уряду про випуск держпідприємством “Енергоринок” облігацій на 1,5 млрд грн для погашення заборгованості перед генерацією та НЕК “Укренерго”.
За її даними, ДП “Енергоринок” недоотримало близько 1,3 млрд грн на оплату електроенергії, відпущеної з Оптового ринку в поточному році, у зв’язку з чим уряд вжив заходів для вирішення проблеми дефіциту коштів в енергоринку шляхом випуску облігацій.
“У той же час борг пропонується погашати за рахунок збільшення витрат ДП “Енергоринок” протягом 2014-2018 рр., тобто за рахунок компромісу між зростанням оптової ринкової ціни і зниженням прибутковості конкурентного сектора енергоринку, в тому числі ринку теплової генерації”, – сказала аналітик.
За її розрахунками, очікуване підвищення тарифів на 0,4% торкнеться лише промислових споживачів. “У початковому варіанті розпорядження планувалося передбачити відповідні суми для погашення облігацій у держбюджеті 2014-2015 рр. Це може свідчити про небажання збільшувати навантаження на державний бюджет”, – підкреслила Я. Лаврик.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів розпорядженням від 15 травня дозволив ДП “Енергоринок” здійснити закритий випуск п’ятирічних облігацій на суму 1,5 млрд грн за ставкою до 16,3% річних понад затверджений показник кошторису на 2013 рік. Випуск облігацій здійснюється для забезпечення необхідного рівня фінансування поточної діяльності та поповнення оборотних коштів енергогенеруючих компаній і НЕК “Укренерго”.
Уряд також рекомендував Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), врахувати під час розрахунку прогнозної оптової ринкової ціни на електроенергію суму коштів, необхідну “Енергоринку” для випуску, обслуговування та погашення облігацій.
Дефіцит коштів енергоринку виник через нарощування боргів за електроенергію водоканалів (на 34% за 4 місяці поточного року) і держшахт (на 11%), які в січні-квітні недоплатили в ринок 1,3 млрд грн.
Відповідно до законів “Про житлово-комунальні послуги”, “Про питну воду та питне водопостачання”, “Про теплопостачання”, різницю між чинними та економічно обґрунтованими тарифами на тепло і воду повинен компенсувати бюджет відповідного рівня.
У 2012 році субвенції з державного бюджету на компенсацію різниці в тарифах водоканалам склали 3,3 млрд грн. У 2013 році фінансування за цією статтею практично не здійснюється. Істотні борги за поставлену електроенергію також мають вугледобувні підприємства.
ДП “Енергоринок” виконує функції оператора Оптового ринку електроенергії України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас