Рада може ввести збір на розвиток села - у розмірі 80 грн/га — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада може ввести збір на розвиток села - у розмірі 80 грн/га

Аграрний ринок
2049
У Верховній Раді зареєстровано проект закону, яким в Україні пропонується ввести збір на розвиток інфраструктури села з власників земель сільськогосподарського призначення та її орендарів у розмірі 80 грн/га з урахуванням інфляції. Збір не стосуватиметься присадибних ділянок.
Авторами проекту, внесеного до парламенту під №2059а, є Ігор Калєтнік з фракції Компартії і Григорій Калєтнік з Партії регіонів.
У пояснювальній записці до документа вони відзначають, що аграрний сектор економіки формує 17% ВВП України і 60% фонду споживання населення, забезпечуючи при цьому 8-9% надходжень до зведеного бюджету держави. Але при цьому він страждає через відсутність мотивації селян до праці, бідність, трудову міграцію, безробіття, занепад соціальної інфраструктури, поглиблення демографічної кризи та вимирання сіл. Все це призводить до занепаду аграрного сектора і загрожує продовольчій безпеці України.
На думку депутатів, проблеми села пов’язані з низькими обсягами фінансування. Змінити цю ситуацію вони планують за допомогою нового збору. “Схвалення цього акта дозволить збільшити прибуткову частину місцевих бюджетів на 3,5-4,5 млрд грн, кошти якої будуть спрямовані на розвиток сільської місцевості”, – підкреслюється в проекті.
Нагадаємо, в 2011 році прем’єр-міністр Микола Азаров оцінив відродження українських сіл у півтрильйона гривень.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас