В Україні може з’явитись Патентний суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може з’явитись Патентний суд

Казна та Політика
323
До порушників авторського права здебільшого застосовують адміністративні та кримінальні покарання з виплатою штрафів. Про це у коментарі Тиждень.ua заявив перший заступник голови Державної служби інтелектуальної власності України Олексій Янов.
«В українській судовій практиці є випадок, коли порушник авторських прав отримав реальне позбавлення волі», – коментує Янов.
За його словами, як показує практика, в Україні найбільше порушуються права на аудіовізуальні твори та комп’ютерні програми.
«Перевірки проводять державні інспектори з контролю за використанням об’єктів інтелектуальної власності. Так за 2012 рік за результатами перевірок склали і направили до суду 96 протоколів про адміністративні правопорушення. У правопорушників вилучили 26,5 тис. примірників контрафактної продукції», – повідомляє заступник голови Держслужби інтелектуальної власності України.
Проте І квартал 2013 року б’є рекорди: за результатами квартальних перевірок склали та направили до суду 79 протоколів про адміністративні правопорушення та вилучили більше ніж 42 тис. примірників контрафактної продукції на загальну суму близько 956 тис. грн.
За словами Янова, сьогодні українці більш активно захищають свої права в судах усіх рівнів, ніж кілька років тому, і кількість таких справ постійно зростає.
«Здебільшого в судах вирішуються питання порушення на такі об’єкти інтелектуальної власності як торгові марки, але і з авторських прав є приклади судової практики. Саме це дає нам підстави вивчати питання щодо можливості утворення в Україні Патентного суду – суду, який би займався питаннями інтелектуальної власності. Приклади таких відомств діють в інших країнах», – вважає Янов.
Як повідомлялось, найбільше злочинів у сфері інтелектуальної власності було зафіксовано 2007 року.
На думку юристів, така кількість порушених справ не відповідає реальній ситуації, адже більшість українців, виявивши порушення, не поспішають звертатись до суду.
Нагадаємо, нещодавно офіс торговельного представника США у щорічній «Спеціальній доповіді 301» вніс Україну як найбільшого порушника авторського права до категорії так званих пріоритетних зарубіжних країн.
Минулого року США назвали Росію, Україну і Китай “найбільшими піратськими країнами”.
За словами директора громадської організації “Всеукраїнська Ліга Авторів” Миколи Сосновського, максимальне покарання, яке в Україні застосовували у сфері порушення авторських прав – це штраф.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас