Кредитний цикл "Енергоринку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитний цикл "Енергоринку"

Кредит&Депозит
870
Навіщо державному оптовому постачальнику електроенергії потрібні багатомільярдні кредитні лінії в державному ж банку
Кабінет міністрів України дозволив держпідприємству (ДП) “Енергоринок” взяти кредит у розмірі 1,5 млрд. грн. Як заявив минулого тижня голова Міністерства енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, кредитна лінія відкрита для того, щоб “Енергоринок” зміг своєчасно розрахуватися за спожиту енергію з її виробником.
Інші параметри запозичення – терміни надання, вартість кредитних коштів і назви банків, що беруть участь в угоді – міністр не назвав. Відповідний запит Delo.UA в “Енергоринку” до моменту цієї публікації не прокоментували. Тим часом, чимала вже кредитна історія даного позичальника дозволяє з великою часткою ймовірності припустити, у кого і навіщо бере держпідприємство настільки велику суму в борг.
Кредит на кредиті
ДП “Енергоринок” виконує роль оптового постачальника електричної енергії (е/е) в країні. Держпідприємство – розпорядник системи розрахунків Оптового ринку електричної енергії України; в останні роки для нього на регулярній основі відкриваються кредитні лінії в державному ж Ощадбанку. Приміром, в 2012 році підприємство для розрахунків з енергетиками отримало в цьому банку чотири кредити на загальну суму 2,2 млрд. грн.
Практика державного, по суті, кредитування “Енергоринку” – давня, що почалася ще з приходом в Україну економічної кризи. Перший кредит на 625 млн. грн. був виділений в кінці 2008 року, а вже на початку 2009 року український уряд видав постанову №35 від 14 січня, в якій мова йшла про порядок розрахунків ДП з постачальниками е/е. Цей документ і став основою для формування тепер уже кредитної історії “Енергоринку”. Як і перший, всі наступні кредити держпідприємству видавалися за тендерною процедурою з одним учасником, яким завжди виступав Ощадбанк.
До кінця осені 2012 року за “Енергоринком” нараховувалося шість відкритих кредитних ліній в даному банку на загальну суму 3 млрд. грн. За раніше озвученими заявами керівництва держпідприємства, проблем з виплатами кредитів не виникало, і всі кошти поверталися своєчасно. При цьому до кінця минулого року держкомпанія виплатила відсотків за кредитами на 347 млн. грн.
Борговий варіант
Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква говорить, що регулярні в останні роки залучення позикових коштів необхідні “Енергоринку” для перекриття касових розривів генеруючих компаній в період накопичення вугілля перед опалювальним сезоном. За даною кредитною схемою, позичені кошти держпідприємство повертає після закінчення опалювального сезону. “Фактично відбувається перекредитування компанії: старі кредити гасяться, нові – беруться”, – стверджує співрозмовник Delo.UA.
Але позикові кошти хоч і повертаються регулярно, “розрахункова проблема” з електрогенеруючими компаніями продовжує існувати. Так, галузевий експерт Дмитро Марунич пов’язує систематичне вже виділення кредитів держпідприємству не стільки з розрахунками за вугілля, скільки з його накопиченими боргами. Перш за все – перед НАЕК “Енергоатом”, оператором всіх діючих атомних електростанцій України.
Заборгованість “Енергоринку” перед нацкомпанією на 1 березня 2013 р. перевищила 6 млрд. грн. За інформацією “Енергоатому”, на зазначену дату розрахунки Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) за відпущену НАЕК електроенергію склали 82%, що на 21,3% менше від аналогічного періоду-2012.
На переконання Марунича, кредитування Оптового ринку е/е в особі його оператора з боку держави в даний час є єдиним можливим способом погашення боргів. “Станом на середину березня поточного року заборгованість ОРЕ перед виробниками і НЕК “Укренерго” складала 914 млн. грн. (рівень поточної оплати – 89,3%)”, – додає він.
Реформа їм допоможе?
Як вихід з “боргового циклу”, що визначає нинішній фінансовий стан українського “Енергоринку”, і політиками, і експертами називається реформа ОРЕ. Здавалося б, перший крок зроблено – 20 листопада минулого року Верховна Рада схвалила в першому читанні проект Закону “Про засади функціонування ринку електричної енергії України”. Однак далі цього справа поки не просунулася.
В енергетичному співтоваристві давно не приховують, що зазначена реформа неможлива без ліквідації перехресного субсидування, що, у свою чергу, призведе до неминучого підвищення розцінок на е/е для населення. Зараз промислові споживачі в даній сфері фактично “дотують” фізичних осіб; тарифи для підприємств у 3,5 рази більші, ніж для населення. Для порівняння – промпідприємства, які отримують електроенергію по 1 та 2 класу споживання, платять 92,53 коп і 116 коп за кВт-год. Громадяни ж оплачують 28,02 коп для міста і 25,92 коп для сільської місцевості з урахуванням ПДВ.
“В уряду в даний час немає плану вирішення даної проблеми, оскільки підвищення тарифів може мати неоднозначні соціальні наслідки і неминуче позначиться на рейтингу чинної влади”, – стверджує Дмитро Марунич.
Такий висновок – саме той випадок, коли хочеться вірити, що експерт помиляється. Але… схоже, що у нашого уряду в найближчі роки залишається єдиний шлях зменшення заборгованості “Енергоринку” перед виробниками е/е та вугілля – все те ж кредитування ОРЕ через державні банки. А ось підсумковий борг “Енергоринку”, думається, виплачувати доведеться все ж тому самому населенню.
Любомира Ремажевська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас