Ціна порятунку єврозони - приблизно 500 мільярдів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна порятунку єврозони - приблизно 500 мільярдів євро

Кредит&Депозит
1438
Стабфонд ESM перевів у Нікосію перші 2 мільярди євро. Кіпр став п’ятою країною єврозони, яка отримує фінансову допомогу. DW розбиралася, кому, ким і скільки виділено кредитів.
Міжнародну фінансову допомогу отримують вже 5 країн єврозони: Греція, Ірландія, Португалія, Іспанія, Кіпр. Екстрені кредити їм надають Європейський Союз (ЄС), європейські стабфонди EFSF і ESM, фінансовані іншими 12-ма членами єврозони, і Міжнародний валютний фонд (МВФ), бюджет якого формують, серед інших, і країни Євросоюзу. Крім того, деякі держави ЄС на двосторонній основі виділили позики окремим проблемним країнам. Пропонуємо короткий огляд цієї складної багаторівневої системи, що виникла по ходу порятунку Європейського валютного союзу.
Кіпр: найменший пакет допомоги
Кіпру обіцяна допомога 10 мільярдів євро. З них 9 мільярдів надасть Нікосії постійно діючий стабфонд ESM – Європейський стабілізаційний механізм. 13 травня він повідомив, що перевів перший транш у розмірі 2 мільярдів євро. МВФ бере участь у програмі порятунку Кіпру, розрахованій на три роки, сумою 1 мільярд євро.
Від 6 до 10 мільярдів кіпрський уряд розраховує отримати шляхом часткового або стовідсоткового використання коштів клієнтів збанкрутілих місцевих банків. В тій чи іншій формі будуть залучені всі рахунки і депозити, на яких лежать понад 100 тисяч євро. У свою чергу Росія, яка надала Нікосії кредит на 2,5 мільярда євро, обіцяла змінити на користь Кіпру умови його обслуговування. Вважається, що в цілому острову можуть знадобитися додаткові кошти у розмірі 23 мільярдів.
Греція: левова частка всіх кредитів
Країні, з якої почалася боргова криза в єврозоні, Євросоюз, окремі держави ЄС, а також МВФ надали кілька взаємопов’язаних пакетів допомоги на загальну суму 240 мільярдів євро. Найбільшу програму фінансової підтримки в розмірі 144 мільярдів реалізує тимчасовий стабфонд EFSF. Від окремих країн єврозони Греція отримала двосторонні кредити на 53 мільярди. МВФ поки виплатив близько 20 мільярдів.
Крім того, Афіни скоротили свій борг на 107 мільярдів, частково списавши державні облігації, що перебували на руках приватних інвесторів. З урахуванням цих грошей виходить, що порятунок Греції обійдеться округлено в 350 мільярдів. Правда, мова йде тільки про ті поточні програми допомоги, які забезпечені фінансуванням до кінця 2014 року. Що буде далі, поки не зрозуміло. Вважається, що Греція лише до 2020 року знизить свою заборгованість до того гранично допустимого рівня, при якому ще можливо стабільне обслуговування боргу.
Ірландія: перший клієнт EFSF
Восени 2010 року Ірландія стала першою країною єврозони, що отримала допомогу від створеного незадовго до цього тимчасового стабілізаційного фонду EFSF. Їй же доведеться стати і першою державою, яка, реалізувавши обумовлені з трійкою кредиторів заходи і реформи, знову повернеться на ринок капіталу як самостійний позичальник. Це має відбутися вже до кінця цього 2013 року, коли завершиться трирічна програма допомоги.
Ключовою проблемою Ірландії виявився крах банківського сектора. Для його санації, за початковими оцінками, були потрібні 85 мільярдів євро. З них 17,5 мільярда Дублін добув сам, вдавшись до продажу держвласності і скориставшись коштами пенсійних фондів.
Для покриття решти 67,5 мільярда вже виплачені: із загальних коштів усіх країн ЄС – 22,5 мільярда, від стабфонду EFSF – 12,8 мільярда, від МВФ – 20 мільярдів. Крім того, Ірландія отримала двосторонній кредит від Великобританії в розмірі 3,8 мільярда, а також менші позики від Данії та Швеції. Поки Дублін скористався не всіма наданими йому коштами. Так, в стабфонді EFSF ще лежать незатребуваними майже 5 мільярдів євро.
Португалія: найменше на душу населення
Якщо перераховувати фінансову допомогу на душу населення, то найменшу суму просила у міжнародного співтовариства Португалія. Виділені їй 78 мільярдів становлять близько 7 тисяч євро на кожного жителя країни. Для порівняння: у Греції даний показник перевищує 30 тисяч.
Програма допомоги Португалії завершується до кінця 2014 року. Після цього країна має бути готова відновити повномасштабний випуск державних облігацій для розміщення їх на ринку капіталу. Діючу кредитну лінію надали стабфонд EFSF, ЄС і МВФ. Кожна сторона внесла по 26 мільярдів. Поки Лісабон отримав трохи більше 60 мільярдів.
Іспанія: особлива допомога банкам
Іспанія просила вже не у тимчасового EFSF, а у постійно діючого ESM до 100 мільярдів євро, але не для державної скарбниці, а винятково для банківського сектора. Він особливо сильно постраждав від спекулятивної бульбашки, що луснула на ринку нерухомості.
Оскільки виділені кошти призначені не для держбюджету, а для банків, Іспанії не довелося погоджуватися на настільки ж жорсткі заходи економії, як іншим державам-одержувачам фінансової допомоги. Однак якщо банки не зможуть повернути отримані гроші, їх борги доведеться погашати державі. Поки іспанські банки скористалися приблизно 41 мільярдом з виділених 100.
Не стільки бюджетні гроші, скільки гарантії
Всі кошти, що надаються стабфондом EFSF, і основна частина капіталу ESM є позиковими. Таким чином, проблемні країни основну допомогу отримують не з бюджетів інших держав єврозони. Ті лише гарантують повернення грошей приватним інвесторам, які кредитують стабфонди.
Держави, що отримали допомогу від стабфонду, автоматично звільняються від обов’язку гарантувати свою частку в його капіталі. Відповідно, зростає частка інших членів єврозони. У Німеччині вона становить зараз приблизно 27 відсотків, у Франції – 20, в Італії – 18. Таким чином, Німеччина відповідає більш ніж за чверть тих 205 мільярдів євро (155 від EFSF, 50 від ESM), які вже видали у вигляді кредитів обидва європейські стабфонди.
Бернд Рігерт, Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас