Moody's знизило прогноз щодо рейтингу Китаю з "позитивного" до "стабільного" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило прогноз щодо рейтингу Китаю з "позитивного" до "стабільного"

Фондовий ринок
273
Міжнародне рейтингове агентство Moody’s знизило прогноз щодо рейтингу Китаю з “позитивного” до “стабільного”, при цьому сама оцінка надійності зобов’язань Піднебесної залишилася без змін на рівні “Аа3”.
Аналітики вважають, що становище Китаю залишається стабільним, так як країна не залежить від зовнішнього фінансування, а значить, вразливість її до зовнішніх потрясінь обмежена.
Разом з тим процес підвищення прозорості органів місцевого самоврядування та стримування зростання кредитування виявився не таким успішним, як очікувалося. Тому і ймовірність підвищення рейтингу знизилася.
За прогнозами Moody’s, протягом 2013-2014 рр. економіка країни збільшиться на 7,5-8%. Потім, коли реформи, спрямовані на модернізацію економіки, завершаться, ВВП буде показувати більш помірні темпи зростання на рівні від 5% до 7%.
Нагадаємо, що в понеділок були опубліковані дані щодо ВВП Китаю за I квартал і результат не виправдав очікувань. Економіка Китаю в I кварталі 2013 р. в річному вирахуванні виросла всього на 7,7%. Справедливості заради варто відзначити, що таке зростання укладається в плани влади, тому зайву паніку сіяти не варто.
Fitch підтвердило рейтинг Китаю на рівні “А+”
Рейтингове агентство Fitch Ratings 9 квітня підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Китаю в іноземній валюті на рівні “A+”, але знизило рейтинг у національній валюті з “АА-” до “А+”.
Прогноз щодо рейтингу в іноземній валюті “стабільний”. Збереження рейтингу на рівні “А+” пов’язано з тим, що Китай має великий рівень міжнародних резервів, обсяг яких склав $3,387 трлн на кінець 2012 р.
“Ризики погіршення фінансової стабільності Китаю виросли”, – йдеться в заяві Fitch.
Також були підтверджені короткостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті на рівні “F1” і стеля рейтингу на рівні “A+”.
Обсяг банківських кредитів, наданих приватному сектору, склав 135,7% від валового внутрішнього продукту Китаю станом на кінець 2012 р., що є найвищим рівнем серед всіх країн, що розвиваються, відзначають в Fitch.
При цьому загальний обсяг кредитів, у тому числі виданих в рамках “тіньової банківської діяльності”, можливо, досяг 198% ВВП.
“Поширення інших форм кредиту за межі банківського кредитування є джерелом зростаючого ризику з точки зору фінансової стабільності”, – вважають експерти Fitch.
За оцінками рейтингового агентства, внутрішній державний борг зріс з 23,4% ВВП в 2011 р. до 25,1% ВВП в 2012 р., в результаті загальний рівень держборгу досяг 49,2% ВВП.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас