Українці навчилися заробляти десятки тисяч гривень на хобі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці навчилися заробляти десятки тисяч гривень на хобі

4800
У країні налічується вже близько 20 тисяч професійних майстрів-рукодільників.
Десятки тисяч українців заробляють на своїх хобі. Їх стараннями український ринок виробів ручної роботи за останні три роки зріс у п’ять разів.
Рукоділля заради заробітку – нове захоплення українців. Крім додаткового доходу, це дозволяє зняти стрес, переключившись з одного виду діяльності на інший, уточнюють експерти.
«Ексклюзивні іграшки і сувеніри, біжутерію і косметику ручної роботи, а також меблі та одяг створюють сьогодні близько 20 тис. українців. Причому для 10% з них це основний заробіток», – підрахувала менеджер інтернет-магазину mash.ua Катерина Бурова.
Речі ручної роботи можуть коштувати від кількох сотень до кількох тисяч гривень, і тільки в столиці ними торгують понад 30 магазинів, а також кілька десятків сайтів в інтернеті.
Сплеск виробництва виробів ручної роботи (хендмейд) – глобальна тенденція, що намітилася в 2000-х. Обсяг продажів еtsy.com, найбільшого в світі ресурсу з реалізації такого товару, в 2005 році складав всього $170 тис., через три роки збільшився до $87 млн, а в 2012-му досяг рекордних $895 млн.
Споживачі втомилися від безликого ширвжитку, їх тягне до товарів, які мають своє неповторне обличчя, пояснюють зростаючий попит на подібні вироби експерти.
Предмети, що володіють душею, деколи коштують чималих грошей. Серед лотів, виставлених в інтернет-магазинах, можна зустріти, наприклад, мереживне плаття з тонкої італійської бавовни за 6 тис. грн. або дзеркало, інкрустоване латунню, оцінене в 15 тис. грн.
І все ж основна маса виробників і торговців штучним товаром орієнтуються на середній і нижчий цінові сегменти.
“Деякі купують річ, як тільки побачили, лише тому, що це банально не Китай”, – розповідає співвласник магазину Штуки Євген Костюк.
Західні аналітики сплеск інтересу до виробів ручної роботи пояснюють зворотною реакцією на глобалізацію, що прискорюється і веде до стирання економічних і культурних відмінностей. Саме тому майстри в усіх країнах активно використовують етнічні мотиви.
Пік розвитку українського ринку ручних виробів Костюк прогнозує через пару років – за цей час він повинен як мінімум подвоїтися в обсязі.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас