Вчені створили майже ідеальне біопаливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили майже ідеальне біопаливо

Енергетика
1917
Вченим вдалося створити генно-модифіковані бактерії, здатні виробляти ненатуральні спирти, які можливо використовувати для створення практично ідеального біопалива.
Дослідження, проведене під керівництвом професора Джеймса Ліао з Університету Каліфорнії, відкриває шлях до використання процесів обміну речовин бактерій для створення якісного біопалива в промислових масштабах.
Раніше каліфорнійські фахівці створили спеціальний вид бактерій, здатних перетворювати складні цукри, тепер створені мікроорганізми, що конвертують звичайні цукри в спирти з довгим ланцюжком молекул.
Бактерія Escherichia coli в природних умовах в організмі людей викликає сильне шлункове отруєння, а в природі конвертує в процесі метаболізму цукор в спирт, проте в звичайних умовах вироблені спирти мають короткий молекулярний ланцюжок.
Спирти, що містять більше 6 атомів вуглецю, являють собою більш цінне паливо, так як при розпаді молекул виділяється більше енергії, при тому, що спирти з коротким і довгим ланцюжком займають однаковий об’єм. Крім того, другі не розчиняються у воді, а відповідно вони більш стійкі до зовнішніх впливів.
Вченим з Університету Каліфорнії вдалося таким чином змінити геном бактерій, щоб Escherichia coli виробляли винятково потрібні для біопалива спирти. У генно-модифікованих бактеріях вдалося модифікувати кето-кислоти (віддалені аналоги амінокислот) для того, щоб процес метаболізму був більш довгим, в результаті чого створювалися спирти, що містять більше вуглецю.
Пізніше біологи додали в організм бактерій два нові ферменти, що конвертують спирти. У підсумку складних генних модифікацій, бактерії «навчилися» виробляти з цукру складне з’єднання, яке по-науковому називається 3-метил-1-пентанол, що є відмінним біопаливом. Є у даної процедури лише один недолік – нинішні зразки бактерій з 20 грамів глюкози виробляють всього 6,5 міліграм потрібного спирту. В результаті впровадження двох додаткових ферментів вироблення вдалося збільшити до 384 міліграмів.
За словами вчених, у майбутньому вони створять такі бактерії, які будуть виробляти достатню кількість палива, проте це довгий процес, оскільки виведення подібних синтетичних бактерій є складним процесом.
За матеріалами:
cybersecurity.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас