Продукти, які в Україні подорожчали найбільше


Продукти, які в Україні подорожчали найбільше

За рік ціни на деякі продукти виросли на 10-40%. При цьому офіційна статистика твердить, що інфляції майже не було. Так, борщовий набір в цьому році коштує в два рази дорожче, ніж у минулому.

Хоча офіційно ціни в Україні за рік не зросли (за даними Держслужби статистики, ми мали дефляцію 0,2%), але пересічний українець відчув, що життя стало дорожчим. Це стосується продуктів харчування. За розрахунками консалтингового агентства ААА, їжа подорожчала на 12-15%. Моніторинг “Сегодня” показав: багато основних продуктів дійсно виросли в ціні приблизно настільки.

Як змінилися ціни на основні продукти харчування / Сьогодні
По преміум-сегменту – м’ясо вищого сорту (філейне, вирізка), сирокопчені ковбаси, свіжі овочі і фрукти – зростання ще більше: до 25-30%. Наприклад, на ковбасах СК вищого гатунку, які коштували рік тому 105-115, зараз висять цінники 130-160 грн/кг (палиця обійдеться в 45-60 грн, зростання цін на 25-40%).

Аналітик продринку Марія Колесник (ААА) впевнена, що економічних підстав для такого великого подорожчання немає: “Влада проводить жорстку політику стримування цін на соціальні групи товарів: це український хліб і батон, варені ковбаси 1-го і 2-го сорту, курятина в тушках, молокопродукти і т. д., на них встановлена мінімальна торгова націнка 10-15%. Тож торгові мережі заробляють на продуктах преміум-сегменту, тих же СК ковбасах, завищуючи на них ціни: мовляв, нехай багаті платять за бідних”.

За розрахунками директора інформкомпанії ПроАгро Миколи Верницького, продукти на прилавках дорожчають насамперед від того, що зростають виробничі витрати: дорожчає пальне, корми, підвищуються зарплати працівникам, а не ціни на сировину (наприклад, свинина в живій вазі подорожчала в закупівлі за рік приблизно на 2 гривні). А торгівля рахує свої 15%, вже від нових оптових цін, ось і виходить більше. А по товарах преміум-класу з покупця беруть по-максимуму.

Борщовий набір в цьому році приблизно вдвічі дорожчий, ніж у минулому. Експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк пояснює це кількома причинами: перша – фермери притримали картоплю і фрукти (яблука), щоб підняти ціну, і це їм вдалося, друга – наші цибуля і морква вперше пішли за кордон – в Молдову, Болгарію і Румунію, тому пропозиція скоротилася, третя – виробник навчився продавати товар не нижче собівартості, і це позначилося на оптових цінах.

ЩО БУДЕ

На жаль, експерти обіцяють, що їжа і далі буде дорожчати, особливо овочі, крім картоплі, яку на 90% вирощує населення. За словами Гагалюка, виробники закупили на третину менше насіння і приблизно на 30% скоротили посівні площі. На ціну молодої картоплі і ранніх овочів це не вплине, а от запасів на 2014 рік виросте менше. Тому наступної зими доведеться знову звикати до моркви по 5-6 грн за кіло. Верницький також стверджує, що до осені подорожчає все, окрім найпростіших продуктів, які не вимагають великих трудовитрат або мають дешеву сировину: це молоко, низькосортна варена ковбаса, сири, вітчизняні яблука.

ЗАРПЛАТИ

За даними Держстатистики, середня зарплата в Україні за останні 12 місяців збільшилася на 227 грн. Чи перекриває це підвищення зростання цін на продукти, перераховані в графіку? Наші розрахунки показали, що середньостатистичний їдець ще й економить близько 160 грн. На два кг м’яса і стільки ж ковбаси на місяць, плюс кг сиру і 10 кг овочів-фруктів він зараз витрачає приблизно на 70 грн більше, ніж рік тому. Але раціон дорогих ковбас і ананасів йому доведеться скоротити.

  • i

    Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідну частину тексту й натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це нам.

Дивись також
Весь ринок:Аграрний ринок
Все, що ми знаємо про:Сьогодні
Сервіс підбору кредитів
  • Надішліть заявку
  • Дізнайтесь про рішення банку
  • Підтвердіть заявку та отримайте гроші
грн
Замовити кредит онлайн
В Контексті Finance.ua