Що не так з кредитом Надра Банку телеканалу "Інтер" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що не так з кредитом Надра Банку телеканалу "Інтер"

Кредит&Депозит
4545
Банк «Надра» відкрив телеканалу «Інтер» незвично велику для ринку кредитну лінію. 15 лютого Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила, що збори акціонерів телеканалу «Інтер» ухвалили рішення взяти в Надра Банку кредит на 735,2 млн гривень. На початку лютого було оголошено про угоду з продажу «Інтера» бенефіціару Надра Банку Дмитру Фірташу (йому належить близько 80% акцій фінустанови). Таким чином, банк щедро фінансує афільовану компанію.
У п’ять разів вище норми
Нормативи НБУ обмежують суму кредитів, що видаються пов’язаним особам. За інструкцією про порядок регулювання діяльності банків в Україні (затверджена постановою НБУ №368 від 28 серпня 2001 року), банк має право надати своєму інсайдеру максимум 5% від розміру регулятивного капіталу (норматив Н9). За даними банку, його регулятивний капітал на початок року становив 3,2 млрд гривень. Кредитна лінія, відкрита телеканалу, дорівнює 23% регулятивного капіталу банку, що майже в п’ять разів вище норми.
30 січня «Інтер» отримав перший транш від Надра Банку в обсязі 172,4 млн гривень, що відповідає 5,3% його регулятивного капіталу. «Це порушення нормативу Нацбанку щодо кредитування пов’язаних осіб», – вважає адвокат, старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Згідно з постановою №368, до інсайдерів – юридичних осіб належать: а) особи, які мають істотну участь у банку; б) афілійовані особи банку, в) споріднені особи банку; г) юридичні особи, в яких асоційовані особи є керівниками або контролерами.
«Розмір кредитної лінії вписується в максимальний розмір кредиту в одні руки Н7 (не більше 25% регулятивного капіталу), але перевищує ліміт на одного інсайдера (5% капіталу), норматив Н9», – говорить генеральний директор «Українського кредитно-рейтингового агентства» Станіслав Дубко.
І каналом, і банком Фірташ володіє через ланцюжок буферних компаній. «При перевірках нагляд [НБУ], як правило, виявляє такі взаємозв’язки і змушує внести такі кредити в розрахунок нормативу», – підкреслює банкір, що побажав залишитися неназваним. За його словами, подібна вимога регулятора іноді оскаржується банками в суді, але не завжди успішно. «Судячи з усього, Надра Банк не вважає «Інтер» своїм інсайдером, і може це юридично підтвердити, спираючись на формальні вимоги чинного законодавства», – припускає Дубко.
Індивідуальний підхід
Заступник голови НБУ Олексій Ткаченко, який курирує банківський нагляд, на запитання Forbes щодо Надра Банку не відповів. «При укладанні кредитної угоди [з телеканалом «Інтер»] всі нормативи НБУ були дотримані», – запевняє прес-служба Надра Банку. Іноді регулятор надає своїм підопічним індивідуальні дозволи на видачу великих кредитів. Так, наприклад, постановою НБУ №350/БТ від 30 вересня 2011 р. Укргазбанку був встановлений індивідуальний норматив кредитування в одні руки (Н7), значення якого в банку на 1 липня 2012 року становило 86,73% регулятивного капіталу, при нормі – не більше 25%.
На думку Дубко, в Україні склалася ситуація, коли чинними нормативними вимогами не вдається обмежувати інсайдерське кредитування. «Це проблема всієї банківської системи України», – констатує експерт. За словами голови правління великого банку, який побажав залишитися неназваним, НБУ, у разі порушення банками економічних нормативів, вправі, «але не зобов’язаний» карати їх різними обмеженнями діяльності.
Видача занадто великих інсайдерських кредитів – не єдине порушення інструкцій регулятора Надра Банком. Його статутний капітал станом на 1 січня 2013 року (3,9 млрд гривень) перевищує регулятивний (3,2 млрд гривень), хоча це заборонено постановою НБУ №368.
Собі в збиток
Експерти пояснюють такий дисбаланс збитковою діяльністю. Непокритий збиток Надра Банку на 1 січня 2013 р. склав 689 млн гривень. За словами члена правління великого банку, у випадках, коли статутний фонд перевищує регулятивний капітал, банку необхідно затвердити в НБУ програму фінансового оздоровлення. «Вона зазвичай забороняє банку збільшувати вкладення в корпоративні цінні папери або обмежує кредитування», – розповідає фінансист.
«Як правило [якщо регулятивний капітал банку менший від статутного], підписується угода з НБУ, банку дається час, щоб він виправив ситуацію», – пояснює колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко. Покрити збитки минулих років, судячи з прибутковості виданого телеканалу кредиту, Надра Банку буде вельми скрутно.
Кредитна лінія на поповнення обігових коштів відкрита «Інтеру» на два роки під 11% річних. За даними НБУ, на 15 лютого середня ставка за довгостроковими кредитами дорівнювала 18,7% річних. «Якщо прибрати з розрахунку цих показників кредитування держструктур, то реальна ринкова ставка буде набагато вищою», – зазначає Савченко.
Де Надра Банк бере ресурси для видачі дешевих кредитів? На початок року найбільшу вагу в його зобов’язаннях займали кошти банків (41%) і депозити юросіб (24%). Депозити населення банк залучає мінімум під 18,5% річних. Чому «Надра» ризикує виявитися з негативною маржею – в банку не коментують.
Голова правління Надра Банку Дмитро Зінков на телефонні дзвінки не відповідав, а один з членів наглядової ради банку, керуючий директор «Груп ДФ Інтернешнл Юкрейн» Борис Краснянський відмовився від коментарів по телефону.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас