Ціни на хліб виростуть у наступному році - Укрхлібпром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на хліб виростуть у наступному році - Укрхлібпром

Аграрний ринок
649
Олександр Васильченко, голова ради об’єднання підприємств хлібопекарської промисловості “Укрхлібпром”, розповів “Делу” про ситуацію в галузі і причини зростання цін в 2013 році.
У листопаді-грудні року, що минає, практично по всій Україні відбулося підвищення цін на хліб. За останні два місяці ціни на хліб були підняті в 80% областей. В середньому по Україні це підвищення склало 2,5%. В одному регіоні підняли більше, в іншому менше. Причина очевидна – усі складові собівартості виросли. Швидше за все, у першому кварталі 2013 року також варто очікувати невеликого зростання цін.
Більш детально про причини зростання. По-перше, продовжується тенденція подорожчання цін на борошно. Незважаючи на те, що Аграрний фонд декларує постійну роботу на ринку борошна, потрібно розуміти, що термін дії документів, згідно з якими Аграрний фонд продає борошно виробникам хліба, закінчується 31 грудня 2012 року. За нашими прогнозами, Аграрний фонд на початку наступного року не зможе надавати борошно хлібопекарням. І справа тут не в нестачі ресурсів у Аграрного фонду, а в бюрократії. Щоб постачати борошно на ринок, Аграрний фонд повинен узгодити свої дії з органами влади, як то Мінфіном, Мінекономрозвитку і т.д. З досвіду попередніх трьох років можу сказати, що тільки в березні з’являється наказ Мінагропроду про постачання Аграрним фондом борошна на ринок. Цей документ ще має бути узгоджений з іншими відомствами. В останні три роки аналогічний документ отримував схвалення лише в березні-квітні. Аналогічний розвиток ми прогнозуємо і на 2013 рік.
Борошно вищого сорту в цьому році реалізується Аграрним фондом по 2896 грн./тонну. Потрібно розуміти, що в наступному році ця ціна все одно виросте, адже Аграрному фонду потрібно закласти в ціну борошна витрати на зберігання зерна.
У цьому році робота Аграрного фонду на ринку борошна була неважливою. Порівняйте цифри. У 2010 році Аграрний фонд реалізував 119 тис. тонн борошна, в 2011 – 143 тис. тонн, а в 2012 – лише 10 тис. тонн. Коментарі зайві.
Також з 1 січня 2013 року підвищується мінімальна заробітна плата, що, звичайно ж, відіб’ється на собівартості виробництва хліба.
Тому ми прогнозуємо в першому кварталі 2013 року невелике зростання цін на хліб по окремих компаніях, які будуть вирівнювати свої цін з урахуванням ситуації на ринку.
Пекарі розуміють, що хліб – це соціально значимий продукт і він повинен бути в полі зору держави. Але для того, щоб втримати низький рівень цін, повинна бути розроблена якась державна програма підтримки хлібопекарської галузі. Пекарям повинні бути запропоновані якісь компенсатори зростання цін, якесь дешеве борошно, податкові пільги, дешевші енергоресурси тощо. Зараз нічого подібного не існує. Ми хотіли б, щоб уряд звернув увагу на проблеми штучного втримання цін на хліб за рахунок його виробників.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас