Експерти пророкують крах галузі електронних книг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пророкують крах галузі електронних книг

8181
Продажі гаджетів для читання електронних книг (eReader), як очікується, цього року впадуть вперше за історію, хоча вони і зберігають позицію одного з найбільш частих подарунків на Різдво і Новий рік, зазначає The Financial Times.
На думку аналітиків, це може говорити про початок кінця галузі. Однією з причин очікуваного швидкого падіння продажів електронних книг в недалекому майбутньому є зменшення вартості і ваги планшетних комп’ютерів при зростанні часу роботи від батареї, що раніше було найбільш привабливими характеристиками eReader. При цьому планшетні – багатофункціональні девайси, потенціал яких виходить за рамки читання книг, перегляду відео та прослуховування музики.
“Планшетники будуть дешевшати, екрани будуть кращими, життя батарейок суттєво збільшиться, і в результаті eReader залишаться живі тільки з сентиментальних міркувань”, – вважає аналітик дослідницької фірми Forrester Джеймс МакКіві.
За даними IHS iSuppli, постачання електронних книг на планеті зросли з приблизно 1 млн пристроїв в 2008 році до 10 млн у 2010 році. У минулому році цей показник досяг піку в 23 млн штук, проте вже тоді поставки планшетів виявилися більш значними – 67 млн девайсів.
За оцінкою компанії, в 2012 році продажі електронних книг впали на 36% – до 15 млн штук, а до 2016 року вони скоротяться до 7 млн пристроїв.
“Люди просто стали витрачати більше часу на речі, відмінні від читання книг, і в результаті ми рухаємося вперед до консолідації різних функцій в одному пристрої, такому як планшет, і це дійсно найбільш значимий тренд зараз в споживчій електроніці”, – вважає аналітик IHS Джордан Селбурн.
Він упевнений, що шанси у eReaders залишилися тільки в сфері освіти, а також на ринках країн, що розвиваються.
“Ринок освіти величезний, бюджети на освіту обмежені, а eReader коштують менше від планшетників, і, я думаю, майбутнє електронних книг – на emerging markets або при дуже сильному субсидуванні”, – зазначив аналітик.
Одним з таких прикладів є очікуваний на початку 2013 року берлінською компанією Txtr, яка володіє сайтом з продажу книг в електронному вигляді, випуск eReaders ціною нижче 10 євро в партнерстві з операторами бездротового зв’язку Азії, Європи і США.
IHS відзначає також, що ринок гаджетів для читання електронних книг, як і раніше, сильний у Східній Європі.
Раніше повідомлялося, що компанія Acer готує до релізу супердешевий планшет Iconia B1.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас