Що може бути краще, ніж золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що може бути краще, ніж золото

2488
Золото вже більше століття зазвичай було дешевшим від платини, але у вересні 2011 року розклади змінилися. Після зниження агентством S&P суверенного рейтингу США і масового розпродажу ризикових активів інвесторами, ціни на золото впали менше, ніж на платину. Тоді ж аналітики стали прогнозувати відновлення колишнього цінового співвідношення. Золото вважається переоціненим, а платина – недооціненою.
Платина поки залишається промисловою і ювелірною сировиною, тоді як золото вже більше п’яти років являє собою інвестиційний актив. Воно стало тихою гаванню для інвесторів в акції та облігації і, по суті, єдиною можливістю відкрити короткі позиції у всіх валютах. Таким чином, ціни на золото перестали корелювати з цінами на інші дорогоцінні метали. Їх динаміка не повинна бути для інвесторів підставою для ухвалення рішень про купівлю або продаж платини або паладію.
Промислове споживання платини значно більше від споживання золота, при цьому нещодавні страйки на шахтах ПАР, де добувається 80% світового обсягу платини, також підігріли інтерес спекулянтів і аналітиків до цього металу.
Глобальний попит на платину залежить від споживання каталітичних нейтралізаторів, в основному європейськими автовиробниками. Для багатьох компаній, що видобувають платину (Anglo American Platinum, Impala Platinum, Lonmin, Aquarius Platinum) характерний високий рівень витрат. На 10% розрізів і шахт собівартість видобутку металу перевищує $2000, притому що поточна спотова ціна не досягає і $1600. Потужності з дорогою платиною – кандидати на довгострокову консервацію, а це збільшить потенціал зростання цін.
Підвищення попиту можливо при подоланні рецесії в Європі і нарощуванні виробництва автомобілів західноєвропейськими концернами. Такий розвиток подій ймовірний протягом двох-трьох років. У цьому випадку можна чекати, що ціни на платину зростуть мінімум на 20%, у порівнянні з поточними.
Втім, аналітики впевнені, що в найближчі 12 місяців платина дорожчатиме і без європейської допомоги. Прогнози вартості цього металу на кінець III кварталу 2013 року знаходяться в діапазоні від $1650 (Bank of America Merrill Lynch) до $1875 (Commerzbank). Драйвером зростання виступає страйковий рух на шахтах ПАР і вимоги робітників про підвищення зарплати. Учасники ринку відкривають позиції на зростання платини в інтервалі (опціони call spread), розраховуючи спіймати сплески ціни слідом за загостренням страйків.
Якщо основним споживачем платини є Європа, то попит на паладій більше залежить від динаміки промислового виробництва в США і Китаї. Поточна ціна на паладій – $600-640 за унцію, при цьому потенціал зростання становить близько $200 (до $800 за унцію) протягом року – півтора років. На відміну від платини, ринок паладію – це ринок продавця. При економічному зростанні в Китаї і розширенні промислового виробництва в США подорожчання паладію не змусить себе довго чекати. На найближчий рік аналітики прогнозують зростання цін до $750 за унцію (Credit Suisse) і навіть до $925 (Commerzbank).
Різні очікування щодо перспектив глобальної економіки можуть бути реалізовані у відкритті довгих позицій в платині (якщо ви вірите в Європу) або в паладії (якщо ставите на США і Китай). Інвесторам, зацікавленим в цих металах, доступні позабіржові угоди (для значного обсягу інвестицій), торгівля ф’ючерсними контрактами на біржі через брокерів і західні ETF (фонди, що торгуються на біржі).
Для максимізації доходу можна спробувати відкрити коротку позицію в одному металі і довгу в іншому. Це дозволить захиститися від загальних коливань ринку дорогоцінних металів (коли збиток по позиції в одному металі буде компенсуватися прибутком по позиції в іншому) і зосередитися на порівняльній динаміці їхніх цін.
Віра Лосєва
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас