Зростання споживчих цін в єврозоні у листопаді сповільнилось до мінімуму за 2 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання споживчих цін в єврозоні у листопаді сповільнилось до мінімуму за 2 роки

156
Споживчі ціни в єврозоні в листопаді зросли на 2,2% в річному вирахуванні, свідчать попередні дані Статистичного управління Європейського союзу.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували зростання споживчих цін на 2,4%.
Таким чином, темпи інфляції в єврозоні сповільнилися відносно жовтневих 2,5% і виявилися мінімальними з жовтня 2010 року.
Принаймні п’ять країн єврозони перебувають у рецесії на тлі боргової кризи в регіоні, що негативно позначилася на довірі інвесторів до економіки регіону та настрої представників бізнесу. Другу рецесію за чотири роки переживає і валютний блок в цілому.
“Уповільнення базової інфляції та більш стримане зростання заробітної плати по всій єврозоні відображають вплив рецесії. Купівельна спроможність не буде зростати, тому вона не допоможе відновленню”, – заявив старший економіст BNP Paribas Домінік Барбе.
Значний внесок у послаблення інфляційного тиску в цьому місяці зробили ціни на енергоносії. Нафта подешевшала з початку року на 11% на світових ринках. Вартість електроенергії в єврозоні збільшилася в листопаді на 5,8% після стрибка на 8% у попередньому місяці.
Ціни на продукти харчування, алкоголь і тютюн підвищилися на 3% після зростання на 3,1% в жовтні. Вартість промислових товарів, не пов’язаних з енергетикою, збільшилася на 1,1%, послуг – на 1,7%.
Статуправління ЄС опублікує остаточні листопадові дані про інфляцію в середині грудня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас