Декларування витрат потрібно поширити на всіх держслужбовців і політиків, членів їхніх родин до 3-ї лінії, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Декларування витрат потрібно поширити на всіх держслужбовців і політиків, членів їхніх родин до 3-ї лінії, - експерт

Казна та Політика
772
Поступовий розвиток в Україні системи загального декларування доходів громадян сприятиме «детінізації» вітчизняної економіки та посиленню боротьби з корупцією. Таку думку висловив голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.
«Щоправда, для цього необхідно обов’язково поширити декларування витрат на всіх держслужбовців і політиків, членів їхніх родин до третьої лінії спорідненості. При цьому паралельно треба запроваджувати дієву систему притягнення до відповідальності (як адміністративної, так і кримінальної) за порушення правил декларування», – додав експерт.
На думку Забловського, запровадження системи загального декларування доходів в Україні ускладнюватиме, зокрема, соціальна несправедливість в питаннях оподаткуванні різних категорій населення, деформована культура сплати податків, фіскальний підхід до стягнення податків тощо.
При цьому представник Ради підприємців звернув увагу, що вказаний інструмент протидії тіньовій економіці застосовується в багатьох країнах, зокрема, у США, Німеччині, Франції, Швеції, Фінляндії, Данії, Австралії, Італії, Новій Зеландії, Сингапурі, Швейцарії, Чилі.
Нагадаємо, як зауважував нещодавно в коментарях голова ДПСУ О. Клименко, податкова технічно готова приймати податкові декларації від усіх українців, проте, як наголошувалося при цьому, необхідно вирішити проблему мотивації громадян, показавши їм вигоди добровільної сплати податків. Головний податківець також підкреслював, що загальне декларування буде вводитися без поспіху – поетапно, впродовж кількох років.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас