Податок на продаж валюти: всі "дуже раді" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на продаж валюти: всі "дуже раді"

Валюта
20164
“Не минуло і року!” – хочеться сказати, дивлячись, які нові повороти чекають валюту в Україні. Кілька днів тому у ЗМІ з’явилося повідомлення, що влада розглядає можливе введення 15%-вого податку на продаж іноземної валюти і 1%-вого відрахування до Пенсійного фонду України. В результаті, купуючи валюту з метою подальшого перепродажу, спекулянти автоматично будуть втрачати 16%. І ось, з’явилося повідомлення від Нацбанку: він підготував для обговорення норму про введення податку на продаж валюти. При цьому в НБУ говорять про якусь “програму”, до складу якої і буде входити податок на валюту.
Читачі FINANCE.UA, які завжди активно обговорюють всі теми, пов’язані з валютою, і цього разу не забарилися висловити свою думку. З найцікавішими коментарями на тему ми і пропонуємо ознайомитися.
NAL – ласкаво просимо назад у 90-ті, тоді вже відразу треба вводити статтю за валютні операції, інакше весь обмін піде на чорний ринок
Obval_Defoltovich – Це повна маячня! Чистісінької води провокація!
Невже справи настільки погані, що в НБУ і Мінфіну виникають такі ідеї?
Одним словом, вони хочуть сказати:
Громадяни, здавайте нам всі свої долари (скільки там у вас – 60 млрд або 70 під матрацами накопичилося), а то потім ми введемо податок і ви попадете на 16%!
Такого не буде! Весь імпорт ми купуємо за валюту, панове покращувачі, і знаємо власних грошей реальну ціну! Ідіть лісом зі своїм де*** податком 16%, ми краще будемо користуватися послугами чорного ринку! Люди, які його контролюють, живуть за логічними поняттями, а ви зі своїми законами і “покращеннями” просто непередбачувані!
Prostak – А чому ні? Чому держава не може обмежити обіг іноземної валюти в країні. Колись треба починати.
І може тоді дійде, що не треба заощаджувати. Все одно, в 90% все пропаде, згадайте грошові реформи, Ощадбанк і т д.
Найкраща інвестиція в освіту свою і дітей. Треба жити..)
Dr_4e – Ну, так фізособи прибуток отримують від спекуляції? Чого тоді дивує всіх, що треба платити податок на доходи фізичних осіб. Тотальне стеження електронне почалася. Мабуть, скоро до тих, хто збирається йти на чорний ринок, будуть застосовувати методи непрямої оцінки, як і до самих міняйл. Розмови ведуться давно, правда, як це практично створити в умовах тотальної корупції…
Xpen_vam – Дуже логічною для власників валютних депозитів виглядає ситуація, коли вони забули, що це таке, і забрали всі свої гроші з банків, поки не пізно. Для банківської системи це означає повну втрату пасивів населення у валюті, згортання доходів від валютно-обмінних операцій повністю. Банки країни готові до ТАКОЇ втрати прибутку? І до можливого краху всієї системи?
Мені пам’ятаються часи СРСР, коли за валютні спекуляції давали 8 років в’язниці, і шо ви думаєте, це когось дуже сильно зупиняло? Так то ж був СРСР, а не банда крадіїв шапок з золотими унітазами, що тимчасово (!) дорвалися до штурвала країни. І пам’ятається мені бакс на чорному ринку по три рублі за зелений. І що КДБ не було поголовно корумповане, як зараз. І процвітаючий чорний ринок валюти.
Crocodila – скажу так, якщо введуть, то я відразу на наступний день підніму ціни на всі товари мінімум на 20%, а якщо що, і наші то з використанням імпортних комплектуючих або сировини. І це буду не я один, це зроблять всі ті, хто пов’язаний з імпортом
GDU – Ось ще одне підтвердження, що в уряді взагалі не знають, чим живе народ. Які, на фіг валютні спекулянти? Весь народ валютні спекулянти? Люди намагаються зберегти свої гроші, тому що практично весь нормальний товар в Україні імпортний, і тому скуповують валюту. Якщо коштувала пральна машинка 300 доларів, то вона і буде коштувати 300 доларів приблизно, а в гривні, може різко підскочити з 2500 до 5000. Те ж саме з нерухомістю, ліками, автомобілями тощо. Краще б подумали, через яке “покращення” в Україні практично немає свого нормального ширвжитку…
Можливо, тих, які ЧАСТО міняють від 100 тисяч і більше, можна назвати валютними спекулянтами.
Tsnakeman – Мені ось цікаво, а навіщо тоді міняти долари на гривню? Населення просто між собою буде розраховуватися доларом, що вже проходили і не раз. І буде у нас вже 2 нац. валюти. Цікаво, якій буде віддавати перевагу саме населення?
Адам Сміт – Норма про 15% занадто божевільна навіть для НБУ. Ясно, що вона призведе до абсолютної тінізації ринку і/або припинення експорту/імпорту. Або банки/обмінні контори навчаться її обходити – обходили ж вони спокійно 0,5% податок на безготівкові операції з валютою. Спроба ж закрутити гайки може привести навіть до бунту (це ж не просто дурість з паспортами, це серйозно; а кому буде охота віддавати рідній державі 150 баксів з кожної тисячі!?).
Тому, швидше за все, нас просто лякають, щоб охолодити попит на валюту (тоді зрозуміло, чому в заявах йдеться саме про “продаж”). Або даний захід народився в гарячих головах якихось начальників підрозділів і не пройшов контролю керівництва (з причини хронічної відсутності останнього на своєму робочому місці). У будь-якому випадку, у міру виходу ситуації з-під контролю, такий безвідповідальний політ фантазії буде спостерігатися все частіше. Загалом, нас будуть лякати і далі – кріпімося!
Fermer_1941 – потрібно було такий податок ввести перед Євро 2012 – отоді б Арбузов (мальчиш-плохиш) подивився на реакцію іноземців – вони б просто не приїхали – а він сам би викуповував за свої бабки квитки і номери в готелях – Янукович би змусив. Така буде реакція населення – ніхто в банк не буде здавати валюту. А на купівлю валюти боїться вводити податок – великий дядько МВФ лається.
Орфографія і пунктуація коментарів збережені.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас