Обов'язковий продаж валютної виручки може принести Україні $2 млрд на місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обов'язковий продаж валютної виручки може принести Україні $2 млрд на місяць

6525
Введення обов’язкового продажу валютної виручки може відбутися в будь-який момент, як тільки відповідний закон вступить в силу.
Про це заявила Олена Білан, головний економіст Dragon Capital.
“Оскільки тиск на курс гривні не слабшає, НБУ може ввести обов’язковий продаж валютної виручки в будь-який момент після вступу законопроекту в силу. Виходячи з поточного обсягу українського експорту близько $8 млрд на місяць, введення обов’язкового продажу частини валютної виручки може забезпечити додатковий приплив іноземної валюти в розмірі $1,6-2 млрд”, – зазначила вона.
Економіст нагадала, що в 1998-2005 роках в Україні діяло правило обов’язкового продажу 50% валютної виручки. “Цей рівень може слугувати орієнтиром, але не виключено, що НБУ почне вводити обмеження з нижчого рівня 20-30%, посиливши його в разі потреби”, – додала вона.
Нагадаємо, голова НБУ Сергій Арбузов раніше заявив, що сума коштів на закордонних рахунках українських підприємств за останні три роки зросла втричі до $9 млрд. За його оцінками, левова частка цієї суми припадає саме на експортерів. Голова НБУ вважає, що навіть половина цих коштів, повернувшись в країну, могла б зняти всі питання щодо платіжного балансу.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас