НБУ: 6 місяців Україна живе без інфляції, а 2 останні місяці поспіль - без дефляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: 6 місяців Україна живе без інфляції, а 2 останні місяці поспіль - без дефляції

676
Україна, швидше за все, закінчить рік з найкращою в її фінансовій історії динамікою споживчих цін, заявив керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький.
“Прогноз досягнення історичного мінімуму інфляції за підсумками року (менше торішнього мінімуму на 4,6%) я підвищую до 90%”, – сказав Литвицький.
За його словами, цінова ситуація у жовтні залишалася стабільною, споживчі ціни не змінилися. Шість місяців Україна живе без інфляції, а два останні місяці поспіль – без дефляції. Двічі в поточному році зафіксовано нульовий індекс.
“Відповідно прогнози прискорення інфляції виявилися песимістичними”, – підкреслив керівник групи радників НБУ.
Так, за його словами, у вимірі до грудня тримається дефляція (- 0,3%). Тільки малоймовірне різке подорожчання тарифів може повернути рух цін на висхідну траєкторію. У таких умовах споживча інфляція, найімовірніше, буде найменшою в історії гривні, принаймні, меншою від торішньої 4,6%, переконаний він.
За його словами, про це свідчить жовтнева дефляція цін виробників (1,5%); монетарна база і монетарна маса в жовтні все ще скорочувалися – на 0,9% і 0,7%, відповідно.
Як повідомлялося, раніше в Адміністрації Президента змінили прогноз рівня інфляції в 2012 році – замість раніше прогнозованих 7,9% очікується інфляція 5-6%.
Нагадаємо, Київ підвищить ціни на газ і тарифи на комунальні послуги для населення, щоб отримати фінансову допомогу МВФ, вважають експерти.
МВФ, відзначимо, покращив очікування інфляції в Україні в поточному році: з 7,9% (прогноз у квітні) до 6%.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас