Медведчук: видобуток сланцевого газу в Україні - наочний приклад ігнорування думки громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведчук: видобуток сланцевого газу в Україні - наочний приклад ігнорування думки громадян

Енергетика
7278
Здається, наша влада серйозно ставить на сланцевий газ. Його видобуток передбачає технологію т.зв. гідророзривів – процес, що веде до надзвичайно важких екологічних наслідків: отруюється вода, повітря, знищуються ландшафти і навіть можливі землетруси, провокується зростання кількості онкологічних захворювань. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху “Український вибір” Віктор Медведчук.
США, володіючи величезними територіями, можуть організовувати видобуток сланцевого газу в малонаселеній місцевості, де, принаймні, шкода, що завдається здоров’ю населення, мінімальна. І навіть при цьому в штатах Нью-Джерсі та Нью-Йорк видобуток сланцевого газу законодавчо заборонено.
Для європейських країн характерні висока щільність населення і вже сформований високий рівень промислової навантаження на територію, що істотно підвищує вимоги екологічної безпеки. З урахуванням цих чинників, Франція відмовилася від реалізації проектів видобутку сланцевого газу на своїй території.
На думку багатьох авторитетних вітчизняних експертів, Україні значно більше підходить досвід Франції, а не США”, – відзначив Медведчук.
“З колишніх соціалістичних країн, які мають значні запаси сланцевого газу, рішення про відмову від його видобутку з екологічних причин ухвалили Болгарія та Румунія. При цьому рівень підготовки до видобутку в Румунії був дуже високим: очікувалося, що перша свердловина буде пробурена вже в першій половині 2012 р. Але уряд країни вважав, що екологічні пріоритети важливіші від економічної вигоди. У Польщі можливості видобутку сланцевого газу обговорюються вже досить давно. При цьому польська громадськість бере в цьому процесі активну участь, на відміну від української. Чинна влада вважає за краще вирішувати такі питання келійно, без урахування реальної думки населення. Як вона ігнорує і думку більшості громадян країни, які обирають повноцінну інтеграцію з Росією та Білоруссю, а не курс на перебування в “передбаннику” Європи.
Видобуток сланцевого газу в Україні – наочний приклад того, як ігнорування думки громадян може вже в найближчому майбутньому призвести до цілком реальних негативних наслідків, які не можна буде компенсувати жодними економічними, а тим більше дуже сумнівними політичними вигодами. Питання поставлене в заголовок, на жаль, має однозначну відповідь”, – підкреслив лідер “Українського вибору”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас