Холдинг Ахметова зменшив прибуток на 71% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Холдинг Ахметова зменшив прибуток на 71%

Енергетика
1020
“Метінвест”, найбільший гірничо-металургійний холдинг України, в січні-червні 2012 року знизив чистий прибуток на 71%, порівняно з першим півріччям 2011 року – до $334 млн.
Як повідомляється в звіті підприємства в четвер, його консолідована виручка знизилася на 4% – до $6,743 млрд, а скоригований показник EBITDA – на 47%, до $1,085 млрд з рентабельністю 16%.
“Метінвест” уточнює, що операційний прибуток знизився на 61%, у порівнянні з першим півріччям 2011 року – до $630 млн.
Загальний обсяг позикових коштів станом на 30 червня 2012 року склав $3,952 млрд, включаючи $2,777 млрд довгострокових і $1,175 млрд короткострокових позик, а обсяг грошових коштів та їх еквівалентів – $713 млн.
Згідно з неаудованими консолідованими результатами фінансової діяльності за перше півріччя 2012 року, капітальні інвестиції склали $388 млн.
Група за цей період скоротила виробництво сталі на 8%, у порівнянні з відповідним періодом минулого року – до 6,747 млн тонн, видобуток коксівного вугілля зріс на 11% – до 6,114 млн тонн (в результаті збільшення обсягів видобутку коксівного вугілля виробничими активами в США), виробництво залізорудного концентрату (ЗРК) збільшилося на 2% – до 18,217 млн тонн.
Компанія визначила ключовою корпоративною подією отримання трирічної кредитної лінії передекспортного фінансування на суму $325 млн, організованої Deutsche Bank AG.
Крім того, компанія повідомляє про відкриття сервісного металоцентру у Вінниці.
“У першому півріччі 2012 року попит на металопродукцію та ціни реалізації знаходилися під впливом нестійкої економічної ситуації. З урахуванням того, що галузь загалом була піддана такому тренду, наші фінансові показники знизилися, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. В той же час наші виробничі показники були обумовлені збільшенням обсягу виробництва основних сировинних продуктів”, – прокоментував ситуацію генеральний директор “Метінвесту” Ігор Сирий, слова якого наводяться в звіті.
Гендиректор додав, що “у відповідності зі стратегічною метою групи щодо підвищення обсягів виробництва сталі та збільшення випуску продукції з високою доданою вартістю, після завершення звітного періоду ми спільно з групою інвесторів консолідували понад 50% акцій комбінату “Запоріжсталь”, одного з найбільших в Україні виробників сталі”.
У свою чергу фінансовий директор групи “Метінвест” Сергій Новиков, слова якого також наводяться в звіті, зазначив, що в кінці 2011 року позитивні тенденції на ринках сталі змінилися падінням цін.
“Незважаючи на те, що ціни на залізорудну продукцію залишалися відносно стабільними в першому півріччі, тенденція зниження середніх цін на металопродукцію зберігалася протягом усього звітного періоду”, – констатував фіндиректор.
За його словами, погіршення ситуації на світових ринках сталі призвело до скорочення маржі на сталь і залізорудну сировину, що не могло не вплинути на рентабельність групи.
“Незважаючи на спад, що спостерігався на ринках сталі, в травні цього року нам вдалося відкрити трирічну кредитну лінію передекспортного фінансування на суму $325 млн, що підтверджує позитивне ставлення банківського сектору до нашої компанії та її стратегії розвитку. В майбутньому “Метінвест” очікує можливі труднощі, викликані уповільненням зростання світової економіки, що впливає на рівень споживання сталі і цінову політику. Ми продовжуємо здійснювати моніторинг ситуації на світових ринках і готові коригувати наші виробничі та фінансові цілі відповідно до змін на ринках”, – сказав С.Новиков.
При цьому він зазначив, що, починаючи з січня 2012 року, у фінансовій звітності компанія відображає два сегменти – металургійний і гірничодобувний – відповідно до нової операційної моделі групи, затвердженої в 2011 році.
Як повідомлялося, чистий прибуток “Метінвесту” в січні-березні 2012 року склав $170 млн, EBITDA – $538 млн, консолідована виручка – $3,216 млрд. Її сумарна заборгованість на 31 березня цього року становила $3,556 млрд, в тому числі довгострокова – $2,563 млрд, вільні кошти – $401 млн. У січні-березні поточного року його капітальні інвестиції склали $168 млн.
У цілому за 2011 рік “Метінвест” збільшив чистий прибуток в 4,2 рази, в порівнянні з 2010 роком – до $1,854 млрд, EBITDA – на 39,7%, до $3,565 млрд при зростанні виручки на 51,6% – до $14,189 млрд.
Сумарна заборгованість групи на початок 2012 року становила $3,671 млрд, в тому числі довгострокова – $2,614 млрд, вільні кошти – $792 млн.
“Метінвест” є вертикально інтегрованою гірничодобувною групою компаній, що управляє активами в кожній ланці виробничого ланцюжка від видобутку ЗРС і вугілля та виробництва коксу до випуску напівфабрикатів і кінцевої продукції зі сталі, трубопрокату і рулонів, а також виробництва іншої продукції з високою доданою вартістю. Група складається з видобувних і металургійних підприємств, що знаходяться в Україні, Європі та США. Має мережу продажів з охопленням всіх ключових світових ринків.
Основними акціонерами “Метінвесту” є група “СКМ” (71,25%) і “Смарт-холдинг” (23,75%), що спільно управляють компанією.
ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас