Прибуток китайського нафтогазового гіганта зменшився на 33% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибуток китайського нафтогазового гіганта зменшився на 33%

Енергетика
176
Чистий прибуток китайського нафтогазового гіганта PetroChina в III кварталі 2012 р. знизився на 33% – до 24,9 млрд юанів (3,95 млрд дол за поточним курсом), в порівнянні з 37,4 млрд юанів в III кварталі 2011 р. Відповідна інформація міститься в оприлюдненому сьогодні прес-релізі компанії. Показник чистого прибутку, продемонстрований PetroChina, виявився нижчим за прогнози аналітиків, опитаних Reuters, які очікували чистий прибуток на рівні 29,2 млрд юанів (4,62 млрд дол).
Дані фінансові результати відображають стан справ у бізнесі PetroChina. Втім, початок другого півріччя дещо “зламав” тренд останніх місяців 2011 р. і початку 2012 р., коли збитки нафтопереробного підрозділу “переважували” прибутки традиційно сильного сегмента upstream (видобуток сировини).
Так, в III кварталі 2012 р. сегмент upstream продемонстрував зниження показників. Згідно з підрахунками експертів Reuters, операційний прибуток даного підрозділу PetroChina за звітні три місяці знизився на 13% – до 49,5 млрд юанів (7,86 млрд дол). У той же час операційні збитки нафтопереробного підрозділу скоротилися приблизно в два рази і досягли 8,5 млрд юанів (1,35 млрд дол) проти 17,4 млрд юанів в III кварталі 2011 р.
У повідомленні PetroChina наголошується, що слабкі показники компанії за III квартал 2012 р. пов’язані з нижчими цінами на нафту і збитками підрозділу з імпорту природного газу.
Операційні збитки підрозділу, що займається трубопроводами та газовим бізнесом, склали 715 млн юанів (113 млн дол) проти операційного прибутку 2,5 млрд юанів у відповідні три місяці 2011 р.
PetroChina імпортує природний газ за цінами на міжнародному ринку (прив’язаними до вартості нафти) і продає його в КНР зі збитками через політику уряду (контролю за цінами на внутрішньому ринку в рамках боротьби з інфляцією). Збитки підрозділу з імпорту природного газу зростають на тлі збільшення обсягів імпортованого природного газу. Нафтогазовий гігант не раз звертався до влади з проханням підняти ціни на природний газ на внутрішньому ринку. На даний момент така ініціатива в рамках експерименту проходить в двох провінціях країни.
PetroChina є дочірньою компанією китайської держкорпорації China National Petroleum Corporation (CNPC), яка володіє 86,3% акцій PetroChina. PetroChina – найбільший у Китаї виробник нафти і газу. Акції компанії торгуються на біржах в Гонконгу та Шанхаї.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас