Держспоживінспекція заблокувала третину продуктів харчування в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держспоживінспекція заблокувала третину продуктів харчування в Україні

Аграрний ринок
1235
За 9 місяців 2012 року управлінням Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів було забраковано та знято з реалізації 36% від перевіреної кількості продовольчих товарів. Про це УНН повідомила у відповіді на запит виконуюча обов’язки голови Держспоживінспекції Ольга Соколова.
За словами в.о. голови Держспоживінспекції, протягом 9 місяців цього року проводилися перевірки якості та безпеки основних груп продовольчих товарів і продукції, яку реалізують підприємства ресторанного господарства. Крім того, зазначила О.Соколова, їх управління здійснювали контроль за дотриманням умов та термінів придатності, надання необхідної, достовірної інформації про товар, також перевірялися якість безпеки і дотримання правил торгівлі.
“Всього було перевірено понад 1973 тонни продовольчих товарів, в тому числі риботоварів і морепродуктів. Забраковано та знято з реалізації 36% від перевіреної кількості здебільшого через відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки, інформації про товар, невідповідність вимогам нормативних документів і вичерпний термін придатності”, – повідомила вона.
До того ж, за її словами, управління Держспоживінспекції перевірили 143 тонни риботоварів, в тому числі морепродуктів. О.Соколова зазначила, що 40% від перевіреної кількості продукції було забраковано та знято з реалізації.
Враховуючи таку ситуацію, розповіла чиновник, до адміністративної відповідальності притягнуто понад 6 тис. посадових осіб та інших працівників суб’єктів господарювання, які реалізовували продовольчі товари з порушенням вимог законодавства про захист прав споживачів.
“На таких осіб накладено штрафи на суму 1 млн 138 тис грн. До підприємств, в яких виявлено порушення, застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 4 млн 490 тис грн”, – додала О.Соколова.
Нагадаємо, що за словами заступника голови Держспоживінспекції Ольги Соколової, Державній інспекції України з питань захисту прав споживачів потрібно мінімум 10 років для перевірки всіх суб’єктів господарювання в державі.
О.Соколова розповіла, що план перевірок підприємств складається згідно з постановою КМУ щодо товарів високої групи ризику, це молочні, м’ясні продукти, дитяче харчування. Крім того, за її словами, Держспоживінспекція аналізує скарги українців. Вони мають 25 обласних інспекцій, а також інспекції в Києві та Севастополі.
“Тому не можна сказати, що сьогодні ми конкретно йдемо на це підприємство, а завтра на інше. Позапланові перевірки ми здійснюємо тільки за скаргами споживачів”, – сказала О.Соколова.
Заступник голови Держспоживінспекції нагадала, що в Україні більше 1 млн суб’єктів господарювання. “І якщо врахувати, що в минулому році ми провели всіма своїми силами 40 тис. перевірок, то для того, щоб перевірити кожне підприємство, потрібно як мінімум 10 років”, – підкреслила чиновник і додала, що їхні фахівці повідомляють підприємство за законом за десять днів про перевірку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас