Американський мільярдер готовий скупити проблемні іспанські банківські активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський мільярдер готовий скупити проблемні іспанські банківські активи

1320
Американський мільярдер Уілбур Росс, який зробив капітал на поглинаннях проблемних сталеливарних і нафтових компаній, заявив, що зацікавлений у проблемних активах іспанської фінансової системи.
На його погляд, банківські активи зараз дуже цікаві, тому що проблеми на ринку нерухомості змушують уряд Іспанії вживати заходів для вирішення проблем з безнадійними позиками. Справа в тому, що динаміка в банківському секторі Іспанії залишає бажати кращого: у липні поточного року частка “поганих” кредитів зросла до рекордної позначки в 9,86% від загального обсягу виданих кредитів, що становить 169,3 млрд євро. Показник, який росте вже 16-й місяць, в кінці 2006 р., до початку кризи в Іспанії, становив лише 0,72%.
“Можливо, наступний рік буде роком Іспанії. Ми проводимо роботи, витратили багато часу і зусиль на вивчення іспанського банківського сектора, залишилося тільки вкласти гроші”, – сказав Росс.
Його компанія WL Ross & Co., яка володіє близько 10% Bank of Ireland Plc. (BKIR), об’єдналася з британським підприємцем Річардом Бренсоном, засновником корпорації Virgin Group, з метою придбання частини Northern Rock Plc.
“Ми майже щотижня ведемо переговори з представниками великих іспанських банків”, – заявив Росс.
Через проблеми у фінансовому секторі іспанська влада змушена була створити “поганий банк”, на баланс якого перейдуть “токсичні” активи іспанських банків. Іспанія погодилася на створення “поганого банку” в рамках програми банківської допомоги країні, узгодженої владою єврозони ще влітку. Тоді Єврогрупа пообіцяла виділити банківському сектору країни до 100 млрд євро.
Раніше передбачалося, що “поганий банк” поглине лише прострочені іпотечні активи. Однак, за останньою інформацією, кредитні організації країни зможуть здавати йому також і “токсичні” роздрібні й інші активи. Ціни будуть фіксованими, їх встановить ЦБ.
“Іспанія повинна пройти через катарсис нерухомості. Я не знаю, скільки знадобиться часу, може, шість, дванадцять місяців або ще більше, але в якийсь момент ми могли б зробити щось хороше для Іспанії”, – резюмував Росс.
ІСТОРІЯ ПИТАННЯ
Вміння заробляти на реструктуризації проблемних компаній зробило Уілбур Росс всесвітньо відомим інвестором. Іпотечна криза в США стала “золотою жилою” Росса, йому вдалося заробити близько $1 млрд на скупці проблемних активів і виведення їх з кризи з подальшим перепродажем.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас