Чи вірять українці в успіх казначейських зобов'язань? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи вірять українці в успіх казначейських зобов'язань?

2843
На порталі Finance.UA вже з’являлося кілька тематичних матеріалів про казначейські зобов’язання (КЗ) в Україні. Основна частина цих статей і обговорення в подкасті була ініційована президентом Українського аналітичного центру Олександром Охріменком, який упевнений, що такий вид вкладення грошей вигідний.
Вчора з’явилася заява Міністерства фінансів України про те, що попит на казначейські зобов’язання для населення в останні дні подвоївся в порівнянні з першим тижнем продажів цих паперів – з 47 млн дол. реалізованих паперів до 86,5 млн дол.
У світлі таких заяв дуже цікава думка читачів, які часто мають абсолютно протилежну думку. Пропонуємо вам ознайомитися з коментарями читачів Finance.UA щодо успішності та вигідності казначейських зобов’язань. Орфографія і пунктуація коментарів збережена.
Faceless – Їх напевно тільки експерти і співробітники міністерства викуповують
Vov4ick – Не мине й півроку, як в ЗМІ з’явиться інформація – співробітників такої-то держ. установи в єдиному пориві, скинулися по пів-зарплати на купівлю казначейських зобов’язань.
Laa1999 – цікаво, як буде раз на півроку – Ощадбанк видаватиме по 23 долари, по-перше сума цікава, по-друге – і так в Ощадбанку вічні черги, а тут – потрібно перевірити, що ти не отримав ці 23 долари ще за даним папірцем по системі, а якщо їх у тебе 6 штук… Потім – проводка і відмітка. Відсоток купонний хороший, але страшить організація Ощадбанку…
Stokoz – нехай випускають нову партію з прибутковістю так в 8,7-8,9%, раз такий попит (зараз відсоткова ставка становить 9,2% річних – ред.)
Mullerfather – як там у Станіславського було? “Не вірю!” Немає в Україні такої кількості багатих ідіотів. Казки про пенсіонерів, які мішками купують КЗ, взагалі з розряду фантастики. Ви багато пенсіонерів знаєте, здатних викласти $500 за незрозумілий папір? Знаючи недорікуватість та клієнтоорієнтованість працівників Ощаду, я в житті не повірю, що вони комусь здатні виразно щось пояснити. А вже тим паче пенсіонерам, які зазвичай дуже допитливі (що в даному випадку абсолютно вірно).
Загалом варіантів 2:
1. Це звичайна брехня, якою влада щедро годує населення з дня у день.
2. Ці облігації викуплені своїми людьми,які точно знають, що вони свої гроші повернуть.
Перший варіант більш імовірний, тому що перед виборами навіть свої швидше за все не наважились би таке брати.
Sergkk – я реально купував КЗ в ощадбанку на Горького 105 в перший день
оформлення зайняло 30 хвилин
при мені більше ніхто не звертався за КЗ
так от що саме дивне що на наступний день їх вже не було там у продажу
поїхав на Святошино Тулузи 3 та ж картина все продано. Подзвонив в ощадбанк там щось довго з’ясовували а потім сказали що все продали це було 18 жовтня
Заради сміху обдзвонив відділення Ощадбанку в Ірпені, Бородянці, Боярці, Василькові, скрізь одна картина – все продано.
Адам Сміт – Я пам’ятаю перший випуск КЗ (гривневих) десь році у 2001. Я з юнацьким запалом взяв кілька штук. Ажіотажу не було, продавалися теж в Ощадбанку. Потім в ЗМІ з’являлася інформація, що більшу частину випуску скупили чи то банки, чи то сам Ощад.
До речі, у Ощаду в ті часи була проблема з вкладенням коштів. Зважаючи на специфіку, кошти він залучав у великому обсязі, а видавати комерційні/споживчі кредити побоювався (був негативний досвід середини 1990-х, коли практично весь кредитний портфель виявився виданим в порожнечу). В результаті були періоди на початку 2000-х, коли всі активи Ощад заливав в ОВДП, панічно боячись зв’язуватися з більш дохідними, але і більш ризикованими кредитами. Та й зараз у нього цінних паперів (сподіваюся, ОВДП а не акцій кіпрських компаній), майже на 20 ярдів (кредитів – на 50 ярдів). Можливо, що й зараз Ощад сам скупив весь випуск?
Але я в це не вірю. Для держави ця схема надто складна: багато метушні з паперовим випуском і т.д. – Набагато простіше було б продати Ощаду безготівкові ОВДП. Та й Ощад навчився видавати кредити (або робить вигляд, що навчився; але поки у нього заявлена якість кредитного портфеля значно краща, ніж у деяких колишніх і нинішніх європейських дочок).
Тому, швидше за все, дійсно весь випуск КЗ був розкуплений громадянами різного ступеня фінансової спроможності. Що таке в масштабах країни 150-200 лямів, якщо загальна сума валютних депозитів у сто разів більша (21 ярд)? Та тільки у вересні валютні депозити збільшилися на 611 млн. – плюс по 150 лямів в тиждень! А тут з’явився зовсім новий інструмент, який напевно мав і досі має свій незадоволений попит.
Для людей з консервативним підходом до довгострокових вкладень (тобто які не збираються гратися з акціями і т.д.), дані папери виглядають дуже-дуже привабливо. Які б катаклізми не відбулися у наступні два роки, держпапери по замовчуванню бачаться більш надійним вкладенням, ніж депозити. І їх прибутковість не нижча. А у нас сформувався цілий клас людей, що мають великі, але негарантовані в майбутньому доходи, які не можуть вкластися в свій бізнес через його відсутність (сподіваюся, я прозоро натякаю?). Ось вони, по-перевазі, і потурбувалися про свій пенсійний фонд. Вкласти 50 тисяч на сотню папірців – і отримувати за 2.300 баксів кожні півроку, не заморочуючись питаннями надійності, перевкладення і т.д. Не життя, а казка. І ніяка податкова про цю казку не знає; та навіть в декларації держслужбовця про неї можна злегка промовчати… Загалом, ці папери – це те, чого дехто давно чекав!
Якби ці папери були випущені роки два-три тому – я б теж був у перших рядах їх покупців. Але зараз я не відправився в Ощад тому, що мені бачаться більш дохідні способи вкладення коштів. Ну ще і тому, що майбутнє як КЗ, так депозитів здається мені не 100% райдужним, щоб ризикувати всіма скромними заощадженнями. Тут би почекати півроку, щоб подивитися, чим усе закінчиться, а не купувати квиток в один кінець без можливості покинути Титанік посеред Атлантики.
Але в мене є прогноз, що незабаром нас порадують наступними випусками, загальна сума яких складе до ярда на кінець року. Якщо раніше відбудеться депозитний мораторій і інші катаклізми – тоді проект буде загальмовано, а так – ярд зроблять, як діти в школу. Може там і вторинний ринок в будь-якій формі з’явиться…
Cris – Як можна довіряти державі, купуючи її цінні папери, якщо на зовнішніх ринках до неї довіри немає?
З яких доходів, при фактичному обвалі промвиробництва і стагнації, держава виплатить 9,2% в валюті???
Чому, питається, держава так жваво, не чекаючи обвалу, прикрила новий МММ? Тому що це прямий конкурент фінансовій піраміді іменованій “ДКЗ”.
А населення що? Воно купувало квитки МММ, купує квитки “ДКЗ”. Віра в “шару” непереможна.
А потім ми з вами будемо роками зі своїх податків оплачувати чиєсь бажання “згребти” легких грошей…
P.S. Поки, напевно, справді варто дочекатися перших виплат за КЗ, щоб побачити – чи дійсно працює затія держави, або все-таки більшу частину “папірців” скупили держслужбовці, щоб показати позитивну динаміку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас