Гонконг вступив у валютну війну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонконг вступив у валютну війну

Валюта
2279
Гонконг вперше з грудня 2009 року провів валютну інтервенцію, щоб зупинити зміцнення свого долара до американського.
Про це пише RBC Daily.
Приплив спекулятивного капіталу в регіон, викликаний ультрам’якою кредитно-грошовою політикою в США і Європі, змусив владу продати свою валюту більш ніж на півмільярда доларів.
Управління грошового обігу Гонконгу, що виконує функції центробанку, продало на ринку власну валюту на суму 603 мільйони доларів за курсом 7,75 гонконзького долара за долар США.
Це перша інтервенція з грудня 2009 року. Раніше під час кризи HKMA регулярно виходило на ринок, щоб зупинити зміцнення своєї валюти, викликане втечею інвесторів в тиху гавань.
Гонконгський долар прив’язаний до американського по курсу 7,8 з 1983 року. У 2005 році можливе послаблення валюти було обмежено 7,85 гонконзького долара, а стеля зміцнення була встановлена на позначці 7,75. В останні тижні гонконгська валюта торгувалася на рівні 7,76 за долар.
“Недавнє збільшення попиту на місцеву валюту пов’язано з меншою напругою на європейському ринку, слабкістю американського долара і зниженням процентних ставок у США. Це викликало приплив капіталу в валюту і фондовий ринок регіону”, – пояснило HKMA.
ФРС 13 вересня розпочав третій етап стимулювання економіки США, оголосивши про скупку іпотечних облігацій на 40 мільярдів доларів щомісяця. ЄЦБ у вересні анонсував свою програму скупки держборгу проблемних країн. Крім того, Банк Японії минулого місяця збільшив свою програму скупки активів на 126 мільярдів доларів.
Гонконг таким чином приєднався до числа економік, які намагаються зупинити зміцнення своїх валют.
Міністр фінансів Бразилії, який в минулому одним з перших заявив про розв’язуванні валютних війн, у жовтні назвав політику центробанків розвинених країн егоїстичною.
Національний банк Швейцарії з 2011 року змушений проводити валютні інтервенції, щоб зупинити зміцнення франка. Мінфін Японії чотири рази за останні два роки здійснював масштабні продажу єни. Аналітики також підозрюють у валютних інтервенціях ЦБ Південної Кореї.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас