Збиткові шахти приносять дохід своїм господарям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збиткові шахти приносять дохід своїм господарям

Енергетика
944
Українське вугілля, навіть якщо воно добуте на державних шахтах, завжди приносить багатомільярдні збитки казні і дохід приватним високопоставленим особам, пише журнал Корреспондент у свіжому номері.
На цікавий факт вказує Сергій Гайда, аналітик інвесткомпанії Dragon Capital: якщо шахта прибуткова, то напевно перебуває в приватній власності або взята в концесію, якщо ж власник – держава, то шахта швидше за все збиткова.
Цей метод оцінки можна застосовувати практично до всіх 153 діючих в країні шахт, з яких третина – 47 об’єктів – перебуває в руках великого капіталу.
Слова аналітика підтверджують офіційні дані про те, що 80% вугледобувних підприємств, керованих державою, не покривають власних витрат. При цьому вони оббирають казну, щорічно отримуючи десятки мільярдів гривень дотацій на підтримку своєї працездатності.
Влада йде на фантастичні витрати, щоб підтримати стабільність вугледобувних регіонів та заспокоїти місцевий електорат. Але подібні взаємини розбестили галузь: на думку експертів, директорам держшахт вигідно декларувати збитковість заради бюджетних вливань.
Можливість розпоряджатися дотаціями привертає до держшахт і бізнес, який діє через “своїх” директорів. Так, за словами Михайла Волинця, нардепа-бютівця і лідера Незалежної профспілки гірників, в цьому секторі мають інтереси ключові представники влади – Олександр Янукович, син Президента, і Олександр Єфремов, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді.
Позбавити казну від пасиву у вигляді держшахт повинна тотальна приватизація, яку Міністерство енергетики та вугільної промисловості запланувало розпочати з наступного року, але аналітики не вірять, що підземні активи розлетяться, як гарячі пиріжки.
“Великі шматки ласого пирога зі смаком вугілля вже з’їдені великими холдингами”, – переконаний Гайда.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас