Нацбанк закуповує золото для порятунку гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк закуповує золото для порятунку гривні

Банківські метали
4847
Як повідомив Національний банк, у січні-серпні цього року золотий запас країни був збільшений на 220 тис. унцій. Станом на 31.08.2012 р. основну частку ЗВР становили переважно цінні папери – 58,9% (на початок року – 58,7%), частка валюти і депозитів становила 34,8% (36,9%), а частка золота – 6,2% (4,4%).
Таким чином, нинішній розмір золотого запасу склав 1,12 млн. унцій, що, за даними за останні десять років, є рекордним показником. Раніше максимально високим був рівень 2003 р. – 0,9 млн. унцій, але тоді вартість однієї унції була в 4,7 рази нижчою – $0,352 тис., тоді як в кінці серпня 2012 р. ціна становила вже майже $1,161 тис.
З початку року вартість даного дорогоцінного металу в резервах Нацбанку зросла на $0,47 млрд. (34,3%), і склала $1,86 млрд. (в тому числі і завдяки приросту в кількісному вираженні). Крім того, Нацбанк володіє також золотом, яке не включається в офіційні резервні активи. Вартість таких запасів на кінець серпня поточного року оцінювалася в $0,13 млрд.
Особливо вагомим нарощення золотих резервів виглядає на тлі скорочення офіційних резервів загалом, у зв’язку з виплатами держави за зовнішніми зобов’язаннями. За січень-серпень резерви зменшилися на 5,6%, або на $1,79 млрд., і склали $30,2 млрд.
Факт дозакупівлі золота, на тлі існуючих валютних ризиків на світовому ринку, був необхідним кроком, що дозволить додатково гарантувати стабільність національної валюти. (Особливо в умовах українських реалій, де за 21 рік незалежності все ще ніяк не можуть почати власний видобуток золота).
«Регулятор прислухався (до закликів фінансового ринку – Ред.) і відмовився від спроб наростити ЗВР спекулятивним методом, тобто за рахунок придбання валют «на дні» з подальшою переоцінкою резервів», – коментує директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін.
Водночас, як зазначає аналітик ІК Phoenix-Capital Євген Тимошенко, певною мірою такий крок може свідчити про підготовку уряду до наступного етапу кризи. А зростання кількості золота в резервах Нацбанку додасть упевненості іноземним контрагентам держави. «Так, золото в даний час можна характеризувати як «перегрітий» актив, і все ж він збереже більшу частину своєї вартості у разі нових випробувань для економіки», – говорить експерт.
Як підкреслили співрозмовники «і», в короткостроковій перспективі вони допускають, що існує певна ймовірність скорочення резервів. (Нагадаємо, за прогнозами МВФ, до кінця 2012 року резерви можуть скоротитися ще приблизно на $5 млрд., до $25,4 млрд.) Однак, беручи до уваги сезонний фактор і активізацію експортерів сільськогосподарської продукції, просадка не буде критичною.
Крім того, якщо НБУ продовжить плавну девальвацію гривні, скорочення резервів не призведе до різких стрибків на валютному ринку, хоча уряду і регулятору, у світлі парламентських виборів, не вдасться збити девальваційні настрої населення.
«За нашими оцінками, до кінця 2012 р. обсяги ЗВР складуть близько $26 млрд. А динаміка 2013 року на сьогодні є абсолютно непередбачуваною, оскільки буде залежати не стільки від ситуації на ринку України, скільки від тенденцій на світових ринках, а також від геоекономічної та геополітичної ситуації», – ділиться очікуваннями Анатолій Баронін.
За останні вісім років було всього кілька великих змін золотого запасу: зокрема, в січні і серпні 2004 р. він скоротився на 270 тис. і 130 тис. унцій відповідно, але у вересні 2005 р. збільшився на 250 тис. унцій. У період з 2006-го по 2011 рік золотий запас щорічно збільшувався лише на 10-30 тис. унцій.
Леся Виговська
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас