Єдиний держреєстр прав на нерухомість дозволить отримувати "знеособлену інформацію" про об'єкт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єдиний держреєстр прав на нерухомість дозволить отримувати "знеособлену інформацію" про об'єкт

Нерухомість
1056
Створення в Україні Єдиного державного реєстру майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (ЄДРМПН) покладає відповідальність за дії держреєстраторів і нотаріусів в частині реєстрації прав на державу і дозволить отримувати знеособлену інформацію про об'єкт нерухомості.
"Найголовніше те, що система реєстрації майнових прав вводиться в правове поле. (...) По-друге, держава бере на себе відповідальність за всі дії, які здійснює реєстратор", - сказав голова Державної реєстраційної служби України (Укрдержреєстр) Леонід Єфименко під час інформаційного дня у відомстві для ЗМІ 27 вересня.
За його словами, на веб-ресурсі Укрдержреєстру на підставі даних про угоди, завірені нотаріусами, які при здійсненні нотаріальних дій з об'єктом майних прав наділені повноваженнями реєстратора, у відкритому доступі буде оприлюднена загальна статистична інформація (без інформації про власника). Це дозволить суб'єктам ринку нерухомості отримувати максимально коректні дані про кількість укладених угод.
"Оперативна інформація буде оприлюднюватись щомісяця", - додав Л.Єфименко. Заступник директора департаменту держреєстрації майнових прав на нерухоме майно Укрдержреєстру Анатолій Лещенко у свою чергу повідомив, що у відкритому доступі також буде інформація, зокрема, про обтяження чи іпотеку по об'єкту нерухомості, але без конфіденційної інформації про власника прав на об'єкт.
"Також і власник прав зможе отримати інформацію про те, хто цікавився і подавав запити відносно його об'єкта нерухомості", - сказав він.
А.Лещенко також додав, що введення з 1 січня 2013 року нової системи держреєстрації майнових прав дозволить, зокрема, спростити процедуру шляхом скорочення кількості органів та необхідних документів, скоротити терміни такої держреєстрації з видачею свідоцтва до 14 робочих днів (зараз - 30).
За словами першого заступника голови Укрдержреєстру Інни Завальної, держмита за держреєстрацію майнових прав на нерухомість, згідно із законопроектом, схваленим Верховною Радою тільки в першому читанні, складуть 119 грн, плата за реєстрацію обтяження (проводиться протягом 1 дня) - 51 грн.
"Плата за витяг з ЄДРМПН зараз розраховується Кабінетом міністрів, але вона, швидше за все, не буде перевищувати розмір держмита за реєстрацію майнових прав власності на нерухомість", - додала вона.
І.Завальна також зазначила, що терміни держреєстрації майнових прав з видачею свідоцтва з 2014 року планується скоротити з 14 до 5 робочих днів.
За її словами, на сьогоднішній день Укрдержреєстром створені 583 відділи держреєстрації майнових прав у районних, районних у містах, міських, обласних і міськрайонних управлінь юстиції. Штат держреєстраторів налічує 2,446 тис. осіб і 207 помічників. Крім того, правом здійснювати держреєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень під час завірення угод з нерухомістю на сьогоднішній день наділені 6,835 нотаріусів. В Укрдержреєстрі підкреслили, що існуючі зареєстровані майнові права на нерухомість є дійсними і не вимагають повторного внесення в ЄДРМПН. База даних ЄДРМПН буде формуватися з 2013 року на підставі даних про дії держреєстраторів і нотаріусів з реєстрації суб'єктів та об'єктів майнових прав.
Як повідомлялося, в Україні створена Державна реєстраційна служба (Укрдержреєстр), до якої з 1 січня 2013 року перейде від БТІ функція державної реєстрації прав на нерухомість, тоді як функція проведення техінвентаризації збережеться за БТІ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас