Влада примножує парламентських «нулів» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада примножує парламентських «нулів»

2539
До парламентських виборів залишилося менш ніж півтора місяці. Більшість експертів вже визначили загальні тенденції цієї виборчої кампанії: за допомогою адмінресурсу влада досить впевнено перемагає опозицію в регіонах. Хоча зрозуміло, що за умови тиску на конкурентів в окрузі може перемогти і повний «нуль».
Приміром, у Білоцерківському окрузі №90 влада «веде» кампанію... чинного народного депутата від БЮТ-Б Віталія Чудновського. Варто зазначити, що округ №90 є одним з рекордсменів за кількістю кандидатів - тут зареєструвалося 47 кандидатів у депутати. Спочатку експерти очікували серйозну рубку між провладним кандидатом-самовисуванцем Іваном Шиловим, керівником місцевого хлібокомбінату, а також «королевою напівфабрикатів» Людмилою Дригало, яка йде від литвинівської «Народної партії». Крім цього, певні шанси мав народний депутат, колишній «бютівець» з групи Костянтина Жеваго Руслан Зозуля, а від об'єднаної опозиції - «свободівець» Олександр Марченко.
Спочатку Віталій Чудновський - «варяг» зі столиці - виглядав значно слабше від своїх конкурентів. Не дуже допомагала навіть активна підтримка губернатора Київської області Анатолія Присяжнюка, який регулярно з'являвся на окрузі. Головна проблема для київського кандидата-«парашутиста» полягала в тому, що на окрузі була занадто велика штовханина. Напевно, тому відбулася низка подій, з яких можна зробити висновок, що ситуація в гонці на 90-му окрузі кардинально змінилася на користь Чудновського.
Про проблеми Івана Шилова, на якого раніше робила ставку влада, почали говорити ще в серпні. Ситуація виглядала дещо дивно, враховуючи, що Іван Петрович - депутат Київської облради від ПР. Все стало на свої місця, коли 4 вересня Шилов подав заяву в ЦВК про відмову балотуватися. Ця сенсація посилила підозри з приводу витіснення з округу сильних кандидатів.
Не задалася кампанія і у ще одного фаворита перегонів. Місцеві жителі запевняють, що пожежа в цеху підприємства Дригало в кінці серпня сталася не просто так. Подейкують, що, як тільки «королева напівфабрикатів» вирішила спробувати себе на парламентських виборах, її фірмою зацікавилися контролюючі органи. А тут ще цей підпал. І хоча вона так і не знялася з передвиборчої гонки, не ясно, чи буде Людмила Борисівна після того, що сталося, надмірно активною під час кампанії.
Схожа історія з «вильотом» кандидатів сталася відразу в двох округах на Вінниччині. В окрузі №16 оголосив про зняття з передвиборних перегонів відомий бізнесмен, батько міністра економіки Петра Порошенка - Олексій Порошенко. Офіційна причина - стан здоров'я Олексія Івановича, якому в цьому році виповнилося 76 років (правда, тепер кандидат ніби як передумав зніматися).
Однак є й інша версія того, що відбувається. Варто нагадати, що останнім часом представники влади (і особисто сам Президент) критикують роботу відомства, яким керує Петро Порошенко. Як стверджують джерела «Коментарів» у Кабміні, рішення про відмову Порошенка-старшого боротися за депутатське крісло є наслідком такого натиску. Місцеві жителі вважають, що своїм виходом Порошенко-старший, який має значний авторитет в окрузі, відкрив прямий доступ до мандата для племінниці нардепа від Партії регіонів Григорія Калетника - Оксани Калетник. Тим більше, що її підозрюють у прямій роздачі виборцям грошей.
Варто зазначити, що на окрузі №18, де балотується сам Григорій Калетник, також відбулися серйозні пертурбації. 20 вересня Центральна виборча комісія України зняла з реєстрації кандидата в народні депутати по цьому округу, співвласника корпорації «Українська бізнес група» (UBG) Руслана Демчака. Той, до речі, на даний момент перебуває в СІЗО. Йому інкримінують статтю КК 209 ч.3 (відмивання коштів в особливо великих розмірах). Таким чином, і без того досить ефемерна конкуренція на даному окрузі зійшла нанівець.
В цілому, тиск на «зайвих» кандидатів можна спостерігати практично у всіх регіонах України. Минулого тижня в Києві «підрізали» і жорстоко побили Максима Шкуро, який є довіреною особою кандидата від об'єднаної опозиції Дмитра Андрієвського, який балотується по 222 округу. Кандидат від об'єднаної опозиції, аграрій Аркадій Корнацький, який балотується в Миколаївській області (округ №132), був змушений вивезти свою сім'ю за кордон.
Корнацький - не один. Під час розмов із журналістом «Коментарів» багато опозиційні кандидатів-мажоритарників зізнаються, що їхні сім'ї або перебувають «за бугром», або ж заховані там, де їх ніхто не зможе знайти.
Дмитро Качура
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас