2482
В Європі органічні продукти дорожчі на 15-30%, а в Україні - на 30-300%
— Аграрний ринок
В Україні зростає попит на органічну продукцію, однак обсяг її споживання залишається надзвичайно низьким. Далеко не всі українці можуть собі дозволити купувати екологічно чисті продукти харчування. Примітно, що різниця цін між органічною і звичайною продукцією в Європі істотно менша, ніж в Україні.
За словами Євгена Милованова, голови правління Федерації органічного руху в Україні, якщо в Європі органічні продукти дорожчі на 15-30%, то в Україні - на 30-300%.
При цьому Євген Милованов звертає увагу на те, що відбувається це не через те, що українські виробники встановлюють вищі націнки в порівнянні зі своїми європейськими колегами. Причина - в нерозвиненості ринку. Органічна продукція тільки почала виходити на полиці великих роздрібних мереж. Вона реалізується, як правило, через невеликі магазини і в невеликій кількості, що, звичайно ж, здорожує кожну одиницю продукції.
За словами голови Федерації органічного руху в Україні, обсяг внутрішнього ринку споживання органічної продукції в 2011 році становив близько 5,1 млн. євро, що в два рази більше від показників 2010 року і практично в дев'ять разів більше від показників 2005 року.
"Тільки за рік споживання органічної продукції в розрахунку на одну людину збільшилося практично в два рази - з 55 коп. в 2010 році до 1 грн. 24 коп. в 2011 році. З одного боку, це істотне зростання. З іншого - у багатьох європейських країнах цей показник перевищує 100 євро на одну людину", - говорить Милованов.
Невисокий попит усередині держави призводить до того, що понад 50% української органічної продукції (в першу чергу сировина, а не готові продукти харчування) йде на експорт. Головний споживач - країни ЄС. В Європі найбільше органічних продуктів споживають данці (138,6 євро з розрахунку на одну людину). Високі показники також у Швейцарії (131,5 євро), Австрії (103,8 євро), Швеції (75,4 євро) та Німеччини (70,7 євро).
Змінити сформовану ситуацію покликаний новий закон "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини", який був ухвалений Верховною Радою 18 вересня. Законом передбачено запровадження системи контролю на всіх етапах виробництва органічної продукції з метою гарантування впевненості споживачів у продуктах і сировині, що маркуються як органічні; впровадження процедури інспекції та сертифікації виробництва (вирощування), переробки органічної продукції (сировини), реєстрації суб'єктів виробництва.
Чи стане цей закон реальним механізмом підтримки виробників, сказати поки складно. Окремі експерти звертають увагу на те, що закон до кінця не прописує, що буде собою представляти інспекція та сертифікація і хто її буде здійснювати.
У 2011 році в Україні було сертифіковано як органічні 270,3 тис. га сільгоспугідь, що на 11,7% більше, ніж у 2005 році. Кількість фермерських господарств, які зацікавлені у виробництві органічної продукції, постійно збільшується. Зараз їх 155.
За матеріалами: Діло
Поділитися новиною