Не те слово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не те слово

774
Вчора Верховна рада схвалила в першому читанні законопроект, що посилює відповідальність за поширення неправдивої інформації. Зокрема, якщо представники ЗМІ, слідчі, прокурори і судді безпідставно звинуватять когось у скоєнні тяжкого злочину, їм буде загрожувати тюремне ув'язнення на термін до трьох років. На думку журналістів, цей закон створить в країні "атмосферу страху". Щоб не допустити його схвалення в цілому, журналісти готові влаштувати акції протесту. Представники парламентської більшості стверджують, що документ може бути доопрацьований.
Автором законопроекту є народний депутат Віталій Журавський (Партія регіонів). Перша його версія була зареєстрована ще в липні. Пан Журавський запропонував доповнити Кримінальний кодекс новою статтею, що передбачає покарання за наклеп у вигляді штрафу в розмірі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (від 8500 грн до 85 тис. грн); виправних робіт; арешту на термін від 3 до 8 місяців, а також тюремного ув'язнення на термін від 3 до 5 років, у разі якщо поширена інформація привела до серйозного погіршення здоров'я. Пан Журавський також запропонував ввести покарання за "образу" у вигляді штрафу в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (від 8500 до 17 тис. грн) або виправні роботи терміном до одного року.
Ухвалений вчора в першому читанні законопроект відрізняється від початкового варіанту, оскільки автор за рекомендацією Головного науково-експертного управління Верховної ради виключив з нього поняття "образа". Наклеп запропоновано карати штрафом у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (3400-8500 грн), виправними роботами або обмеженням волі на термін до двох років. Якщо наклеп допустять представники ЗМІ, слідчі, прокурори або судді, розмір штрафу зростає до 8500-25,5 тис. грн, крім того, наклепнику загрожує обмеження волі на термін від 2 до 5 років, із забороною обіймати певні посади на термін до трьох років. А якщо зазначені особи безпідставно звинуватять когось у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, їх пропонується карати обмеженням волі на термін від 2 до 5 років або тюремним ув'язненням на термін до трьох років, з позбавленням права обіймати посади терміном до трьох років. Настільки суворі заходи пан Журавський пояснює необхідністю "захисту честі і гідності" громадян, зокрема від поширення недостовірної інформації ЗМІ.
Як розповів "Ъ" голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець ("Наша Україна-Народна самооборона"), законопроект не розглядався на засіданні комітету. "Влада розуміла, що наш комітет його не підтримає. Тепер я не чекаю нічого доброго. Наприклад, після появи інформації про підкуп виборців кожен депутат зможе подавати на журналістів до суду. Почнеться подальше придушення свободи слова в країні. Для журналістів настав час боротися за свої права, потрібно виходити на вулиці, оголошувати голодування, тиснути на владу", - заявив він "Ъ".
Схожої думки дотримується і голова Національної спілки журналістів (НСЖУ) Олег Наливайко: "Якщо цей закон буде схвалений у другому читанні, то в країні виникне атмосфера страху і залякування в журналістському середовищі. Ми закликатимемо журналістську спільноту, громадські організації виступити єдиним фронтом, щоб не дати можливості провести цей документ".
У той же час заступник голови комітету з питань свободи слова та інформації Олександр Голуб (Компартія) вважає, що побоювання журналістів перебільшені, оскільки закон ще може бути доопрацьований. "Ми вагалися, чи потрібно голосувати за цей законопроект чи ні, але все ж, вирішили його підтримати, оскільки політична боротьба у нас ведеться за гранню моральних принципів, - вважає пан Голуб. - Потрібно розуміти, що цей законопроект спрямований проти поширення свідомої брехні, а не проти журналістських розслідувань. Ймовірно, в майбутньому його необхідно буде доопрацювати та уточнити формулювання".
В'ячеслав Хрипун
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас