Економіку заговорили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіку заговорили

2064
Економічна частина Yalta European Strategy (YES), хоч і була нетривалою, торкнулася двох ключових питань: перспективи виходу єврозони з кризи і вибору Україною інтеграційного об'єднання - між ЄС і Митним союзом. Враховуючи складну ситуацію в Європі, гостям з СНД було легше переконувати Київ почати інтеграцію в Митний союз. При цьому, як виявилося, мало хто з присутніх знав, що необхідно робити Україні, щоб уникнути чергової економічної кризи.
Обговорення гострих політичних питань не позбавило учасників щорічних зустрічей в Ялті бажання звернути увагу на ризики кризи єврозони, що посилюється, і перспектив її завершення. І хоча серед доповідачів не знайшлося єврооптимістів, екс-міністр фінансів Росії Олексій Кудрін вирішив дати жорстку оцінку тому, що відбувається. За його словами, Євросоюз уже зараз перебуває в економічній ситуації, яка потребує максимально радикальних заходів, а нинішні спроби оздоровлення ситуації в єврозоні здатні лише відкласти проблему, але не вирішити її. "Наступний рік не буде кращим для економіки через боргову кризу. Якщо вона буде гострішою, ніж сьогодні, зростання виявиться нижчим", - заявив він. Основним об'єктом критики стала політика Європейського центробанку (ЄЦБ). "ЄЦБ використовує безпрецедентний захід, спрямовуючи резерви на підтримку не економіки, а рівня дохідності облігацій європейських країн", - пояснив пан Кудрін, додавши, що це веде до збільшення проблем єврозони.
Більш позитивне бачення майбутнього ЄС було в екс-голови МВФ Домініка Стросс-Кана. Він визнав, що економічна політика провідних країн світу "не відновила впевненості в можливості одужання", тому необхідно "запустити економіку новаторським методом". Щоб у майбутньому уникнути подібних помилок, пан Стросс-Кан рекомендує лідерам ЄС швидше завершити переговори про створення "фіскального союзу". Частково в тому, що ця проблема досі не вирішена, є провина і екс-голови МВФ. "Я повинен покаятися, - несподівано заявив він. - Коли євро лише створювався, я був міністром фінансів Франції і брав участь у створенні нової валюти. Тоді подібні пропозиції про створення фіскального союзу вносила Німеччина, але ми, французи, завжди цінували свободу і тому не підтримали німців".
Особливістю цьогорічної зустрічі на YES стала велика кількість гостей з пострадянського простору. Їх участь вилилася в обговорення вигод і ризиків від створення ЗВТ між Україною та ЄС і від вступу країни до Митного союзу. У той час як європейські чиновники говорили про проблеми України на шляху євроінтеграції, представники Митного союзу описували свої переваги. Перший віце-прем'єр Казахстану Кайрат Келімбетов визнав, що європейська модель інтеграції найбільш оптимальна для України, однак думка, що "прокидаючись щоранку, ЄС думає про Україну", - згубна. "Вважаю, що Україна не є пріоритетом для ЄС, в той час як для Митного союзу вона - пріоритет", - заявив Кайрат Келімбетов.
Набагато рідше піднімалося питання ризиків і перспектив української економіки. Чи не єдиним винятком став міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, який заявив, що країна може в найближчі 10 років увійти до числа лідерів світової економіки. "Якщо раніше світом правили країни, що мають нафту і газ, то в найближчому десятилітті лідерство перейде до країн зерна і води - тобто тих, що володіють великими продовольчими ресурсами і розвиненим агросектором. І тут Україна знаходиться в унікальному становищі", - пояснив він. Для досягнення цієї мети необхідно небагато - лише радикально покращити інвестиційний клімат.
Решта учасників дискусій були менш оптимістичні щодо перспектив України. За деякими розрахунками, криза буде "мучити українців" протягом ще 10 років, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. Однак найбільш різку оцінку економічній ситуації в країні дав другий президент України Леонід Кучма. Його обурили заяви представників опозиції про те, що вони різко поліпшать економічну ситуацію в країні після своєї перемоги на парламентських виборах: "Ви всі знаєте, що потрібно зробити, як досягти благоденства. Проте зараз ситуація в економіці настільки складна, що навіть я, колишній президент, не знаю, що треба робити".
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас