Кабмін спростив реєстрацію нерухомості: деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін спростив реєстрацію нерухомості: деталі

Нерухомість
1998
Кабінет міністрів України спростив порядок реєстрації нерухомого майна та удосконалив порядок його податкової застави.
Як повідомили в прес-службі Міністерства юстиції України, сьогодні на своєму засіданні уряд ухвалив постанову, яка приводить у відповідність до законодавства урядові акти, що стосуються питання державної реєстрації майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, зміни, які вносяться даним актом в низку урядових постанов, істотно полегшать життя громадян України, зокрема, щодо проходження держреєстрації прав на нерухомість, а також у випадках, коли нерухоме майно ставало предметом податкової застави.
Так, Кабінет міністрів визнав такою, що втратила чинність, постанову Кабінету міністрів України від 26 травня 2004 р. №671 "Про затвердження Тимчасового порядку державної реєстрації правочинів". Таким чином, після дарування чи купівлі-продажу нерухомого майна громадянам не доведеться звертатися до нотаріуса з необхідністю вносити відповідну угоду до Реєстру угод, а згодом, отримавши витяг з цього реєстру, звертатися до БТІ, щоб зареєструвати права на це майно.
За словами міністра юстиції, оскільки з 1 січня 2013 року наберуть чинності чергові законодавчі зміни, які покладуть на нотаріусів функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, з початку наступного року громадяни зможуть реєструвати права на нерухоме майно безпосередньо у нотаріуса.
Крім того, Кабінет міністрів вилучив з Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна (затверджений постановою Кабінету міністрів України від 5 липня 2004 р. №830) становища щодо поширення права податкової застави на будь-які активи платника податків, включаючи нерухоме майно. Таким чином, Кабмін врахував рішення Конституційного Суду України від 24 березня 2005 року №2-рп/2005, відповідно до якого поширення права податкової застави на будь-які види активів платника податків, незалежно від суми податкового боргу, порушує справедливе вирішення питань застосування права податкової застави, тобто є неконституційним.
Також урядовою постановою уточнено перелік документів, які подаються для проведення державної реєстрації прав власності на новозбудований або реконструйований об'єкт нерухомого майна. Зокрема, встановлено, що для проведення державної реєстрації права власності на новозбудований або реконструйований об'єкт заявник подає органу державної реєстрації прав технічний паспорт на такий об'єкт. (У попередній редакції Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень було потрібно для проведення державної реєстрації права власності на житловий будинок, будівлю, споруду (їх окрему частину), квартиру, житлове та нежитлове приміщення подавати органу державної реєстрації прав документ, який містить технічну характеристику такого об'єкта нерухомого майна і формується за результатами проведення його технічної інвентаризації).
Крім того, Кабмін врегулював відносини, пов'язані зі здійсненням державної реєстрації застави повітряних і морських суден, суден внутрішнього плавання, космічних об'єктів.
У зв'язку з концептуальними змінами законодавства дане питання залишилося неврегульованим. Кабмін встановив, що в разі державної реєстрації застави повітряних і морських суден, суден внутрішнього плавання, космічних об'єктів, вона буде проводитися відповідно до загального порядку державної реєстрації обтяжень рухомого майна (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2004 р. №830).
Міністр юстиції повідомив, що ухвалені 5 вересня зміни в урядові акти наберуть чинності з 1 січня 2013 року, одночасно з введенням в країні нової системи реєстрації прав на нерухоме майно.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас