Банкіри вважають ситуацію з ослабленням гривні контрольованою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри вважають ситуацію з ослабленням гривні контрольованою

Валюта
2758
Банкіри вважають ослаблення гривні ситуативним і пов'язують його, в тому числі, з виплатою в кінці серпня доходу за держоблігаціями, з придбанням валюти Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" для розрахунків з "Газпромом", а також з девальваційними очікуваннями учасників ринку.
"Певне послаблення курсу гривні сталося, на мою думку, через тимчасовий фактор, зокрема у зв'язку з тим, що в кінці минулого місяця проводилась виплата доходу за держоблігаціями, утримувачі яких конвертували отримані кошти у валюту, а також внаслідок того, що в кінці серпня "Нафтогаз" купував валюту для розрахунків за російський газ", - сказав голова наглядової ради Платинум Банку Юрій Блащук.
Він вважає, що НБУ має в своєму розпорядженні достатні ресурси для нормалізації ситуації. "Ситуація контрольована регулятором, у нього є достатня кількість ресурсів для її нормалізації", - зазначив банкір.
Таку думку підтримав заступник голови правління УкрСиббанку Костянтин Лежнін. "Незначне ослаблення курсу - повністю ситуативний момент, НБУ має всі ресурси для того, щоб втрутитися в ситуацію і повести її в тому напрямі, в якому вважатиме необхідним", - сказав він.
Серед причин ослаблення гривні банкір назвав, крім вищевказаних операцій з валютою на ринку в кінці серпня, також спекуляції на девальваційних очікуваннях. "Першопричиною стали спекуляції на девальваційних очікуваннях певною масою гравців міжбанківського ринку, які роблять ставку на падіння національної валюти. Вони в зручний момент виступили каталізатором цієї ситуації", - сказав він.
Заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін вважає, що причиною ослаблення гривні також стало збільшення гривневої ліквідності.
"Частково причиною ослаблення гривні стало розширення її ліквідності. На вчорашній ранок її обсяг склав 26,3 млрд гривень, що є найбільшим показником за останні 7,5 місяців. Це суттєво вплинуло", - зазначив він.
Крапівін додав, що 4 вересня на міжбанку також спостерігався гострий дефіцит валюти внаслідок практично повного зникнення її пропозиції і зростання попиту, що є безпрецедентним за останні 2 роки.
На його думку, ринок досі демонстрував збалансованість, і серйозних валютних інтервенцій НБУ не вимагав.
Як повідомляло агентство, 4 вересня гривня на міжбанку різко девальвувала (на 4,5 коп. до 8,1750 UAH/USD), причому у фінальній частині торгів котирування досягали рівня 8,1780-8,1900 UAH/USD.
Національний банк у цей день не виходив з інтервенціями на міжбанк.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас