Казначейські зобов'язання принесуть не більше декількох сотень мільйонів доларів цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казначейські зобов'язання принесуть не більше декількох сотень мільйонів доларів цього року

249
Уряду вдасться залучити у населення не більше декількох сотень мільйонів доларів США в поточному році за казначейськими зобов'язаннями через низький рівень довіри громадян до державних цінних паперів. Таку думку в коментарі висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
Однак, за її словами, новий інструмент може стати суттєвим джерелом фінансування для уряду в середньостроковій перспективі. Виходячи з офіційних даних, обсяг готівкової іноземної валюти поза банківською системою досяг 80 млрд. дол на кінець 2011 р. або 48% ВВП 2011 Навіть якщо припустити, що лише 20% цієї суми перебуває на руках у населення в готівковій формі, сума все одно буде значною, складаючи 16 млрд. дол.
В цілому, озвучений рівень прибутковості в 8-10% є привабливим у порівнянні з середньою процентною ставкою за однорічними (найдовшими) банківськими вкладами в доларах США, яка зараз становить в середньому 7,8%. Крім того, парламент нещодавно звільнив інвестиційний дохід фізосіб за держоблігаціями від оподаткування, що поряд з готовністю Ощадбанку здійснювати зворотний викуп паперів (з максимальною премією/дисконтом до ціни продажу в 1%), має зробити цей інструмент цікавим для населення.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович підписав закон, що дозволяє уряду випускати валютні казначейські зобов'язання для населення. Номінал дворічних паперів складе 500 дол, при цьому за ним буде виплачуватися піврічний купон, а розміщення буде здійснюватися через державний Ощадбанк.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас