Олімпіада-2012. Підсумки десятого дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олімпіада-2012. Підсумки десятого дня

1884
Після декількох днів без медалей, коли все було проти наших атлетів, в неділю прапор України знову було піднято в олімпійському Лондоні.
Донецька легкоатлетка Ольга Саладуха з відставанням в один сантиметр від другого місця стала бронзовою призеркою в секторі для потрійного стрибка. У всіх інших сьогоднішніх видах були свої герої.
У кульової стрільби був розіграний лише один комплект нагород, але змагання чоловіків в довільному пістолеті (50 метрів) подарували захоплююче видовище. Нікому не відомий кореєць Юн Раї Чой виграв кваліфікацію і лідирував після кожного з дев'яти пострілів у фіналі. Однак дворазовим олімпійським чемпіоном одним вдалим пострілом став інший кореєць Чжин Чжонг О. Українець Олег Омельчук після четвертого місця в цій дисципліні в Пекіні-2008 на цей раз виступив невдало - тільки 29-е підсумкове місце.
Жіночий марафон на тлі всім відомих історичних місць британської столиці і за мінливої погоди вийшов по-справжньому цікавим. Якщо в середині дистанції попереду було шість темношкірих легкоатлеток, то в першій п'ятірці підсумкового протоколу виявилося дві слов'янки. Українка Тетяна Гамера-Шмирко стала п'ятою з національним рекордом - це найкращий результат наших дівчат в новітній історії Ігор. Чемпіонкою з олімпійським рекордом фінішувала Тікі Гелана з Ефіопії.
Першими тріумфаторами олімпійської регати з вітрильного спорту в Веймуті в класі "Зоряний" стали шведи Фредрік Леф і Макс Салмін, які зуміли за медальну гонку відіграти у британців Іана Персі і Ендрю Сімпсона 14 очок, а за підсумками всіх 11 стартів вигравши два бали. Британці прорахувалися тактично, коли чатували найближчих переслідувачів бразильців Роберта Шайдта і Бруно Прада, випустивши з виду шведів. В результаті майже гарантоване "золото" британців перетворилося на "срібло", а бразильці стали третіми. У другому класі, а це був "Фінн", легендарний британець Бен Ейнслі виграв четверту Олімпіаду поспіль (ще в його активі "срібло" 1996 року). Перед медальною гонкою він поступався двома очками датчанину Йонасу Хог-Крістенсену, але у вирішальному старті зумів конкурента обігнати.
В одиночному розряді серед бадмінтоністів в затяжному фіналі, як і чотири роки тому, китаєць Лін Дан переграв Чон Вей Лі з Малайзії. Чи не упустили свого хлопці з Піднебесної і в парному розряді, де у фіналі здолали сенсаційних датчан.
Розіграш медалей в окремих видах спортивної гімнастики розпочався з поразки абсолютного чемпіона японця Кохеі Учімури у вільних вправах, де його цілком об'єктивно обійшов китаєць ЦОУ Кай. В опорному стрибку серед жінок майже всі учасниці фіналу ризикували і грубо помилялися, а після старту семеро були собою незадоволені. Румунка Сандра Ізбаса також виступила не блискуче, але стала першою. На коні не було рівних богатирського зросту угорцеві Кріжтіану Беркі, а от українець Віталій Наконечний задовольнявся шостим місцем.
У важкій атлетиці боротьба, а точніше буде сказати дуель, у найбільшій ваговій категорії серед жінок завершилася сльозами розчарування росіянки Тетяни Каширіної. Вона двічі поспіль била власні світові рекорди в ривку - спочатку 149 кг, а потім 151 кг, але відриву в 5 кіло не вистачило для загальної перемоги. Китаянка Чжоу Лулу відповіла олімпійським рекордом у поштовху, світовим (333 кг) у сумі двоборства і відібрала "золото".
Ще одна гарна дуель відбулася в стрибках у воду, от тільки на триметровому трампліні за перше місце боролися дві китаянки. Кращою стала Ву Мінься, для якої це перше "золото" в індивідуальних стрибках. Українка Олена Федорова в підсумковому протоколі розташувалася на дев'ятій позиції.
Щось неймовірне в фіналі одиночного розряду створив шотландський тенісист Енді Маррей, який з рахунком 6:2, 6:1, 6:4 розгромив швейцарця Роджера Федерера. У матчі за бронзу аргентинець Хуан Мартін Дель Потро взяв гору над сербом Новаком Джоковичем - 7:5, 6:4. У фіналі жіночого парного розряду американки Серена і Вінус Уїльямс з рахунком 6:4, 6:4 перемогли суперниць з Чехії. Для Серени це друге "золото" Лондона-2012 після вчорашнього успіху в одиночному розряді. Більше того, сестри Вільямс вже ставали олімпійськими чемпіонками в парному розряді в Сіднеї-2000 і Пекіні-2008.
Через всього декілька десятків хвилин після тріумфу Енді Маррей знову вийшов на корт у фіналі міксту разом з Лаурою Робсон. Однак виграти друге "золото" за один день британцю не вдалося. Олімпійськими чемпіонами після перемоги 2:6, 6:3, 10:8 стали білоруси Вікторія Азаренко і Максим Мирний.
На треку господарів Олімпіади чекало серйозне розчарування. Їх улюбленець Едвард Кленсі посів в омніумі, що дебютував на Олімпіадах, тільки третє місце, а кращим у цьому захоплюючому багатоборстві став датчанин Ласе Норман Хансен.
Першим чемпіоном Лондона-2012 в греко-римській боротьбі став Хамід Мохаммад Сорія з Ірану, а українець Вугар Рагімов програв ще в кваліфікації. В іншій ваговій категорії наша країна взагалі не була представлена, а глядачі почули гімн Росії на честь перемоги Романа Власова.
На десерт були п'ять вечірніх фіналів в легкій атлетиці. Чемпіонами дня стали Ольга Рипакова з Казахстану (потрійний стрибок), американка Саня Річардс-Росс (400 метрів), кенієць Езекіль Кемб (стіпл-чез), Усейн Болт (100 метрів з олімпійським рекордом) і угорець Кріжтіан Парша (молот).
Про одну дисципліну скажемо окремо. З серпня 1995 року світовий рекорд у потрійному стрибку у жінок належить українці Інні Кравець, а Ольга Саладуха стала її гідною спадкоємицею. Сьогодні вона виграла "бронзу" з відставанням від другого місця в сантиметр, а до результату чемпіонки не вистачило 19 сантиметрів. У порівнянні з дев'ятим місцем на минулій Олімпіаді це прогрес, але ж на останньому чемпіонаті світу українка з результатом 14,96 була чемпіонкою, як і на чемпіонаті Європи, де залетіла на 14,99 метра. Сьогодні четверте місце в цій дисципліні посіла ще одна наша співвітчизниця Ганна Князєва.
Апеляційне журі розглянуло протести України і Росії на результати семиборства. Нагадаємо, що попереднє рішення про дискваліфікацію німкені Шварцкопф було скасовано. Таким чином, росіянка Тетяна Чернова і українка Людмила Йосипенко залишаться в підсумковому протоколі третьою та четвертою відповідно.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас