Китайському кредиту надали держгарантії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайському кредиту надали держгарантії

Кредит&Депозит
347
Президент України Віктор Янукович підписав закони про надання державних гарантій за кредитами Держбанку розвитку Китаю на 29,5 млрд грн ($3,565 млрд) для реалізації проектів із заміщення природного газу вітчизняним вугіллям та Експортно-імпортного банку Китаю на 24,3 млрд грн ( $3 млрд) на проекти в сільському господарстві, повідомила прес-служба голови держави.
Схвалені на позачерговій сесії 30 липня ці закони передбачають збільшення граничного розміру держгарантій з 15 млрд грн до 68,8 млрд грн.
Як повідомлялося, в середині липня Міністерство енергетики та вугільної промисловості України та Держбанк розвитку Китаю підписали протокол про співпрацю щодо заміщення споживання природного газу вугіллям.
Передбачається, що за кошти кредиту буде здійснено 5 інноваційних проектів, у тому числі впровадження в Україні технологій водовугільного палива та газифікації вугілля.
Загалом Міненерговугілля прогнозує, що реалізація проектів дозволить скоротити споживання імпортного природного газу більш ніж на 3 млрд куб. м і заощадити щорічно $1,5 млрд.
Передбачається також, що проекти дозволять вирішити проблему профіциту енергетичних марок вугілля на українському ринку, що з'явилася після зростання його видобутку в останні два роки і забезпечать стабільний збут до 10 млн тонн вітчизняного вугілля.
Умови надання цього кредиту поки не називалися, тоді як кредити сільському господарству Експортно-імпортний банк Китаю, згідно з даними Мінфіну, готовий надавати за ставкою 6-міс. Libor +4,5% на термін 15 років з п'ятирічним пільговим періодом.
Передбачається, що за ці кошти будуть реалізовані, зокрема, проекти будівництва заводу з виробництва засобів захисту рослин, переробки органіки-мінеральних добрив, культивації земель, а також закупівлі засобів захисту рослин і сільгосптехніки та іншого агрообладнання.
Раніше, 6 липня повідомлялося, що Україна зобов'язалася щорічно поставляти в Китай 2-2,5 млн тонн кукурудзи в рамках повернення кредиту на $3 млрд, про виділення якого Міністерство аграрної політики і продовольства України домовилося з Експортно-імпортним банком Китаю, повідомив міністр агрополітики і продовольства Микола Присяжнюк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас