Олімпіада: Підсумки 1 серпня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олімпіада: Підсумки 1 серпня

910
Перша середа серпня стала найуспішнішим на даний момент змагальним днем Олімпіади для української збірної. Звичайно, вітчизняні атлети не претендували на всі два десятки розігруваних комплектів нагород, але виступили в переважній своїй більшості на "добре" і "відмінно". По ходу змагального дня Україна нарешті увірвалася в першу десятку медального заліку, але ж це був прогноз одного з авторитетних світових банків перед стартом Ігор в британській столиці.
Пам'ятаєте, як у капітана Врунгеля: "Як корабель ти назвеш, так він і попливе". Вчора вранці (за місцевим часом вже точно) було розіграно три комплекти нагород в академічному веслуванні. Складний силовий і одночасно непростий технічний вид спорту часто приносить українській команді нагороди великих міжнародних змагань, і винятків з цього правила майже не буває.
У першому фіналі (жіноча двійка без рульового) переможцями стали британки Хелен Гловер і Хізер Стеннінг, причому це історичне "золото" - перше для Великобританії в академічному веслуванні за всю історію Олімпіад. У третьому фіналі (чоловіча вісімка з рульовим) домінували німці (українці за підсумками фіналу В зайняли у підсумковій класифікації восьме місце), а ось про другий фінал дня слід сказати окремо.
Українська жіноча парна четвірка у складі Катерини Тарасенко, Наталії Довгодько, Анастасії Коженкової та Яни Дементьєвої підтвердила статус фаворита і взяла також перше в історії "золото" в академічному веслуванні! Наші дівчата з перших метрів дистанції захопили лідерство і привезли переслідувачам з Німеччини та США цілий корпус.
В середині дня увага більшості любителів спорту була прикута до шосе, де відбулися індивідуальні перегони з роздільним стартом. У жінок перемогла олімпійська чемпіонка Пекіна-2008 американка Крістін Армстронг (просто однофамілець знаменитого Ленса), в заочній боротьбі впевнено перегравши свою головну конкурентку Юдіт Арндт з Німеччини. Цікаво, що на останньому чемпіонаті світу все було з точністю до навпаки. У чоловіків також виграв беззаперечний фаворит британець Бредлі Віггінс, який став першим велосипедистом на планеті, що виграв за один рік "Тур де Фрранс" і Олімпіаду. Саме така мрія була в цього спортсмена до старту Ігор.
Героєм дня в олімпійській регаті з гребного слалому став італієць Даніеле Молменті, який у фінальному заїзді на байдарці уникнув штрафних очок і фінішував з найкращим часом. Залишається додати, що в травні цього року він став чемпіоном Європи, так що успіх в Лондоні несподіваним ніяк не назвеш.
У кульовій стрільбі, а вчора змагалися жінки у стрільбі з пістолета з 25 метрів, Україна розжилася третьою бронзовою нагородою. Дякувати треба Олені Костевич, яка після кваліфікації займала п'яте місце, а за підсумками фінальних підходів зробила два кроки вперед. Чемпіонкою стала кореянка Чжанмі Кім, яка у кваліфікації оновила олімпійський рекорд (591).
Якщо Костевич навіть у далеко не улюбленій вправі наші надії виправдала, то Ілля Кваша та Олексій Пригоров у синхронних стрибках з триметрового трампліну підсумковим результатом дещо розчарували. Звичайно, боротися з відточеними до автоматизму стрибками китайського дуету було нереально, але ж всі інші помилялися, причому часом грубо. Наші земляки у фіналі виступили без провалів, але й без блиску, а тому й фінішували четвертими без великих шансів бути в призах.
За підсумками одиночного жіночого розряду настільного тенісу Китай тільки зміцнив своє лідерство в загальному заліку, адже у фіналі була дуель двох дівчат з Піднебесної. Українки Маргарита Песоцька та Тетяна Біленко завершили виступи задовго до вирішальних стадій. Провалилися українці вчора і в дзюдо. Наталія Смаль і Роман Гонтюк були змушені пакувати валізи після першої ж сутички олімпійського турніру. От і не вір після цього, що на українському прапороносці лежить якесь прокляття... Чемпіонами стали француженка Люсі Декосс і кореєць Дає Нам Сон.
У важкій атлетиці знову не обійшлося без рекордів. На найвищій сходинці п'єдесталу пошани під гімн своєї країни покрасувалися Чжон Сім Рім з КНДР і китаєць Лю Сяоцзюнь, на рахунку якого світовий рекорд у ривку (175) та сумі двоборства (379).
У вечірній програмі нас чекали два серйозні розчарування.
Гімнастичне багатоборство у чоловіків вийшло захоплюючим, адже на медалі до останнього підходу претендувало як мінімум шість осіб, багато хто не впорався з хвилюванням і завалив фінальний виступ, але це не допомогло комусь з українців пробитися на п'єдестал пошани. Олег Верняєв дуже добре почав (після першого виду навіть лідирував), але поступово здав, допустив серйозну помилку у вільних вправах і відкотився за межі першої десятки. Микола Куксенков виступав по наростаючій, акуратно, але без куражу, а найнижчу оцінку він отримав знову ж у вільних. Олімпійським чемпіоном став японець Кохеі Учімура - єдиний у своєму роді триразовий абсолютний чемпіон світу.
Фехтувальниця Ольга Харлан була чи не головною нашою олімпійською надією до старту Ігор і до півфіналу індивідуального турніру шаблісток, яка повністю відповідала цим визначенням. Одначе за крок до фіналу українка спіткнулася об давню суперницю росіянку Софію Велику (поразка 12:15), а в поєдинку за "бронзу" зустрілася з дворазовою олімпійською чемпіонкою американкою Маріель Загуніс. Боротьба вийшла напруженою, але миколаївська спортсменка проявила характер і перемогла з рахунком 15:10, принісши Україні чергову бронзову нагороду. Кращою серед шаблісток стала кореянка Чжіен Кім, а в фіналі турніру шпажистів венесуелець Рубен Лімардо Гасконь переміг норвежця Бартоша Пьясекі. Два не найвідоміші фехтувальники, причому перший зараз тренується, а другий народився в Польщі.
Заспівом вечірньої програми змагань з плавання стала перемога угорця Даніеля Гюрто на дистанції 200 метрів брасом зі світовим рекордом. Плив він настільки потужно, що кудись зовсім далеко пішли спогади про неоднозначну "гумову" еру. Китаянка Цзяо Люян спуртом на останніх метрах взяла "золото" з олімпійським рекордом на 200 метрах батерфляєм. Американець Натан Адріан виграв королівську стометрівку вільним стилем, причому для "зірково-смугастих" це перша перемога в цій престижній дисципліні за 24 роки. Американка Ребекка Соні в півфіналі на 200-метрівці брасом побила світовий рекорд (2.20,00). Естафета 4х200 метрів вільним стилем залишилася також за американками, які фінішували з олімпійським рекордом і величезним запасом.
Найбільшим скандалом середи стала дискваліфікація октету бадмінтоністів за спробу підібрати суперників по наступному раунду змагань у парному розряді. Від подальшої участі в Іграх відсторонені дві корейські пари, одна - китайська, а також індонезійський дует, які, маючи намір підібрати собі найкращих суперників по 1/4 фіналу, намагалися програти свої матчі. Всі вони заявили, що оскаржуватимуть це рішення, а деякі апеляції вже були відхилені.
За матеріалами:
sport.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас